Кметът на Пазарджик забранява бурките

Глобата ще е 500 лв., при рецидив - 1000

Проект за решение, забраняващо носенето на "облекло, покриващо лицето" , ще внесе на следващата сесия на Общинския съвет в Пазарджик кметът Тодор Попов. Това обяви той на редовната си пресконференция, като старателно избягваше думата "бурка", замествайки я с посочения обобщаващ израз. Забраната ще бъде заложена в Наредбата за обществения ред и ще важи за посетителите на държавни и общински институции и обекти. На нарушителите ще бъдат налагани глоби – 500 лева за първия път, за повторно нарушение – 1000 лева.

Основната цел на промяната е гарантирането сигурността на гражданите, казва Попов, като обяснява, че когато лицето е покрито, няма как да се разбере кой е човекът и дали самоличността му съвпада с тази от личната карта.

Наслушах се на какви ли не приказки в последните дни и месеци - кои основателни, кои - не... Считам, че това решение, отнасящо се за публични сгради, е абсолютно прагматично, без никакви емоционални и популистки фрагменти, защото много се злоупотребява с това, каза Попов. Трябва да бъде предприета такава промяна, защото иначе не можем да гарантираме сигурността на никого, при положение, че не се вижда кой се намира под това облекло.

"Колегите от Общинския съвет също имат свои предложения, ще ги видим и тях. Ние сме посочили своите аргументи за нашето. Разбрах, че и ВМРО са внесли проект, смятам да се запозная с него в детайли. Всеки трябва да се съобразява с реда в страната ни. Когато ние ходим в други държави, спазваме обществените нрави, наложени през годините. Както една българка не може да ходи по къси панталони и по потник в центъра на нито една страна на изток от нас, така и тук трябва да се спазват правилата. Тоест, не трябва да се истеризират нещата, да се поставят страшни идеологеми, разделителни ивици и така нататък. Има граници, които не бива да се прекрачват", каза още кметът.

На журналистически въпрос Попов обясни, че частни сгради не са предвидени в текста, тъй като за тях не може да бъде въведено ограничение чрез общинска наредба. Така че места като хипермаркетите, банките и други обществени обекти остава сами да решат дали да засилят мерките си за сигурност. Чу се и запитване дали забраната ще важи за Минералната баня, която също е общинска. Не съм чул някой да се е къпал с дрехите, през смях отвърна кметът. На въпрос не е ли закъсняло това предложение кметът отговори с цитат: "По-добре късно, отколкото по-късно."/Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Чоли

Чоли

25.06.2020 | 01:31

Много правилно.Когато сме в чужда страна ние сме длъжни да се съобразяваме с тяхните правила.Като са дошли в България ще се подчиняват на нашите закони.Браво кмете!

Отговори
2 0
Radi

Radi

21.06.2020 | 18:09

Da zaminavat v Siria,tam shte si gi nosyat na volya pri Islyamska darzhava.Mrasna sgan.

Отговори
5 0
............

............

13.04.2016 | 15:12

ДА ГИ СПУКАТ ОТ БОЙ КАТО ЕДНО ВРЕМЕ, НЕ СМЕЕХА ДА ПРИПАРЯТ ДО ЦЕНТЪРА!

Отговори
5 0
ПЪЛНА ЗАБРАНА

ПЪЛНА ЗАБРАНА

13.04.2016 | 15:10

ПОДКРЕПЯМ ГО!

Отговори
5 0
nevz@mail.bg

[email protected]

12.04.2016 | 22:12

zasto karate chovek tuk da si razmeni repoliki chivek ne iska mno da govori ima mno nesta za govorene kakto hitler se iarazi tuk i niye imame badete tolerantni

Отговори
1 5
Молла Мустафа Хаджъ Ходжа

Молла Мустафа Хаджъ Ходжа

12.04.2016 | 19:07

Hitlerчо, много ти й малка пишката и имаш само йдин ташак, та ни мой са кай чи си мъш, ама на лафови гулям гу вадиш. Я си пази газъ да н\'тъ нагъзи резняк от Татар-Базарджък...

Отговори
1 6
Справедлив

Справедлив

24.06.2020 | 17:45

Неграмотник, научи български език на прилично ниво преди да искаш и очакваш нещо в публичното пространство. Българският народ е човеколюбив и морален. Ако не ти харесва, никой не те държи в окови. Прав ти път! В България бурки не трябва да се носят. Не сме потисническа и изостанала ориенталска държава, в каквато съм сигурен, че би искал да живееш.

Отговори
5 0
ХИТЛЕР

ХИТЛЕР

12.04.2016 | 18:39

РЕЗНЯК ГРОЗЕН --- СЪВСЕМ СКОРО МАЙ ТРЯБВА ДА ВИ ГОРИМ В ПЕЩИТЕ ИЛИ ДА ВИ НАХРАНИМ ПРАСЕТАТА ИЗМЕТ ДОЛНА ГНУСНА.

Отговори
5 0
Молла Мустафа Хаджъ Ходжа

Молла Мустафа Хаджъ Ходжа

12.04.2016 | 18:18

Съвсем скоро циганското мнозинство в Пазарджик ще задължи и българките да носят бурки...

Отговори
1 7

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?