32

Кметът на Черногорово: Благодарение на доброволци и дарители правим селото си по-добро място за живеене

Парк за отдих със стрийт фитнес и много дръвчета скоро ще краси центъра, местните планират и други екоинициативи

Парк за отдих с детска площадка, стрийт фитнес, пейки, кошчета и много дръвчета ще има скоро в центъра на село Черногорово. Проектът за изграждането му е единственият, подготвен от кметство и одобрен за финансиране в конкурса "Обичам природата, и аз участвам" на МОСВ и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Лимитът на програмата е скромен - до 15 000 лева в тази категория, а прави впечатление, че са замислени много повече дейности, отколкото могат да се платят с тези пари. В Черногорово обаче хората са се обединили и напоследък осъществяват доста свои идеи, за някои от които няма никакво финансиране, обяснява кметът Димитър Вринчев. Където са нужни пари, се събират дарения, останалото се прави с доброволчески труд.

Полезният проект стана повод да потърсим Димитър Вринчев, за да поговорим с него за положителните промени в селото му, за това как се постигат и как може да бъдат постигнати в други населени места.

Димитър Вринчев

 

- Г-н Вринчев, разкажете повече за екопроекта за парка, който спечелихте.

- Първо искам да отбележа, че всички доста се потрудихме, за да подготвим този проект и дължа благодарности на много хора, които ми помагат не само за него, а и изобщо в работата ми като кмет. Проектът се казва "Спорт и природа - спортувай на чисто", финансирането е от кампания "Чиста околна среда 2022". С младите хора на нашето село решихме да предприемем тази стъпка и да облагородим част от парковото пространство в центъра, която е в близост до кметството, на входа на началното училище и срещу читалището. А всички знаем, че центърът на едно село е неговото сърце. Затова избрахме тази зона. В нея ще има стрийт фитнес с различни спортни съоръжения - успоредки, висилки. За най-малките вече имаме хубава площадка, време беше да помислим и за по-големите. Наоколо ще бъдат монтирани пейки, кошчета, за да се пази чисто, ще посадим дръвчета. И така ще се обособи една приветлива зона за отдих и спорт, разположена на около 150-200 кв.м.

- Това не е малка площ, вероятно няма да стигнат 15 000 лева. Как ще се справите? Предполагам, че отново ще разчитате на доброволчески труд и дарения.

- Разбира се, парите няма да стигнат за всичко. И съм благодарен на хората в Черногорово, че отново ме подкрепят за тази инициатива. Идеята ни е да направим тази година една част, догодина с дарения - друга, а така постепенно да се превърне целият парк в едно привлекателно място за почивка и спорт. Важно е - това е центърът на селото и трябва да изглежда по начина, по който всички очакваме.

- Като споменахме доброволците - те винаги са зад Вас и досега са организирали няколко кампании, с които Черногорово се превръща в по-добро място за живеене. Все така инициативни ли са?

- Да, наистина е така и аз съм изключително благодарен, защото без тях нищо нямаше да е същото. И като казваме доброволци - много често участват децата, което е най-хубавото, това е част от тяхното възпитание, а всички знаем, че те са нашето бъдеще. Тук е моментът да им благодаря от сърце, защото виждам, че правят това с много желание, а то за мен е огромна помощ и се радвам, че хората са съпричастни с моите идеи. Без тази голяма помощ аз не бих могъл да направя почти нищо - знаете, че е изключително трудно без хора и без средства да се направи каквото и да било. Така че нещата се получават, защото до момента се радвам на изключително одобрение от жителите на Черногорово, всички са съпричастни с идеята, всички искаме да живеем в едно по-красиво и по-чисто място и всички заедно работим, за да постигнем това.

- Виждам, че в проекта е предвидено и залесяване. Колко дръвчета ще бъдат засадени?

- Залесяването го започнахме. Миналата година имахме акция, по време на която засадихме около 200 дръвчета с дечицата от Черногорово. За съжаление, малка част от тях се хванаха заради сушата и горещините. Но тази година ще продължим. Най-често търсим фиданки от разсадници - искаме оферти и избираме най-изгодната, а парите събираме с дарения. Помагат ни и от инициативата "Гората.бг" - миналата година от тях получихме над 200 дръвчета и ги засадихме на различни места, не само на центъра. Част от тях посадихме на входа на Черногорово откъм Пазарджик. Отляво на пътя имаше нерегламентирано сметище, което почистихме съвместно с дечицата от ромската махала - държа да подчертая! - те също се включиха и бяха много активни. Почистихме и на мястото на грозното сметище, засадихме 48 различни дръвчета - има липа, има кестен и още много видове. Част от тях също не оцеляха, но това не ни отказва, въпреки трудностите ще продължаваме да облагородяваме както селото, така и околностите му.

- А след тази акция децата, които живеят в махалата близо до реката, започнаха ли да се дразнят, когато видят някой да изсипва боклук там, да сигнализират, да търсят помощ, за да е чисто?

- Да, разбира се, и този ефект се получи. Има многобройни сигнали за замърсени места. А всеки път, когато си общуваме с тях, им припомням, че това, което вече сме направили заедно, не е малко, но по-трудното е да се опази, да остане чисто и красиво. Така че в момента, в който те видят, че се случва нещо нередно, веднага сигнализират в кметството, за да предприемем адекватни действия.

- Това означава ли, че можем да очакваме скоро грозното сметище, в което се е превърнала река Луда Яна не само в покрайнините на Черногорово, поне на това място да си върне чистотата и красотата, да се използва за риболов и пикник, а не за изхвърляне на боклуци? 

- Изключително много се радвам за въпроса, който ми задавате, защото и за мен това е болезнена тема. Това е дългогодишен проблем, за който очаквам съдействие от Община Пазарджик и се надявам с тяхна помощ най-после да ги отстраним тези сметища. От една страна, защото е много неприятна гледката точно на входа на селото. А освен това се замърсява природата, подпочвените води, всички знаем, че хората пият тази вода, има риск от болести, с нея се напояват и насаждения, които също се замърсяват. Така че проблемът е наистина тежък, затова се надявам с подкрепата на Община Пазарджик най-после да го ликвидираме, защото тези сметища са от години, от години от години! И в крайна сметка всеки път правим протоколи, но очевидно само това не е достатъчно. Тук вече нещата са по-мащабни, защото ние нямаме обособено място за отпадъци. Хората са съвестни, идват при мен и питат къде да изхвърлят, но когато им обясня по законен ред как трябва да се процедира, за тях това излиза скъпо, не могат да си го позволят. Затова всеки изхвърля където намери - защото нямаме обособено сметище. И в тази насока ще трябва да поработим - да определим място за целта. Няма да е законно и няма да е съвсем в реда на нещата но поне ще може от едно място, и то подходящо, да организираме извозване на боклука до депото и да се пазят природата и реката. 

- Да се върнем отново на проекта, който стана повод за разговора ни. По програма "Чиста околна среда" се отпускат до 15 000 лева, които, както и Вие казахте, са крайно недостатъчни, с тях може да се направи нещо малко и по-скоро символично. А при условие, че повечето селски кметове нямат или имат символичен бюджет, са нужни много повече средства за подобни екоинициативи. Какво, според Вас, трябва да се направи, за да може повече полезни идеи да се реализират в по-малките населени места?

- Да, наистина, би трябвало да се дават повече възможности за финансиране и може би по-високи лимити, за да може повече и по-мащабни проекти да се реализират по-бързо. Не само кметовете, а и хората искат това - в Черногорово жителите ясно го показват. А в момента средствата за това действително са крайно недостатъчни - няколко пейки, няколко кошчета, отливане на бетон и полагане на бордюри, уредите за спортната площадка, няколко дръвчета - и дотам! А само това не е достатъчно. И ако не е доброволческият труд на деца и възрастни, не виждам как ще се получат нещата. Така че е добре да имаме повече подкрепа от съответните институции. Специално при нас парковите пространства са огромни, аз нямам работник, който да се грижи за чистотата и поддържането на зеленината, така че без хора и без средства, ако съм сам, е почти невъзможно всичко това да се поддържа в добро състояние. Особено в този сезон, когато трябва почти всяка седмица да се коси трева, да се почиства - няма как да стане, ако не бяха хората, не виждам как бих се справил. Но се оказа, че заедно можем много да постигнем и искрено се надявам занапред да продължим по същия начин!

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?