32

Кметът Куленски отчете свършеното от Община Пазарджик през февруари

Вторият месец на 2024-та година беше още по-динамичен и ни постави пред значителни предизвикателства за разрешаване. С екипа ми можем да споделим едно - постоянството в мотивация и дела е това, което бавно, но сигурно прави видимата разлика. Това написа в отчета си пред местната общественост кметът на Пазарджик Петър Куленски. Той маркира и най-важните акценти от това, което заедно са реализирани в общината.

„През февруари имахме не една, а две сесии на Общинския съвет. На първата от тях беше приет бюджетът на Община Пазарджик за 2024 г. Въпреки недоброто финансово наследство, което получихме, ние сме се постарали да осигурим средства за всички дейности, които Общината е длъжна да обезпечи – според настоящите си възможности, с баланс и солидарност, припомни градоначалникът.

Приехме новата структура на Община Пазарджик, където освен оптимизация на част от дейностите, ние сме заложили нови ресори с нови зам.-кметове, както и въвеждаме фигурата на Главен архитект, тъй като Пазарджик бе една от малкото общини в България, да не кажа единствената, която нямаше дефинирана такава позиция. Досега директорът на дирекция “Архитектура” изпълняваше тази функция, което поставяше под риск стабилитета на актовете, които само главният архитект по смисъла на ЗУТ има право да издава и подписва.

Приехме и промени в 2 ключови наредби. Наредбата за финансирането на спортните дейности - с промените ѝ ние разширихме обхвата на дейностите, за които могат да се отпускат общинските субсидии, което, разбира се, е едно улеснение за клубовете. Въведохме съответствие на Наредбата със ЗФВС и не на последно място, дадохме възможност по решение на Общинския съвет да се подпомагат целево спортни клубове. Важното за мен е подпомагането да се случва цялостно и солидарно за спортната среда в града и според възможностите, без излишно фаворитизиране на този или онзи. Върховите постижения в спорта трябва да бъдат целеви, но за да ги има, трябва да можем да подпомагаме повече цялата среда.

Приехме и изменение в Наредбата за общинските жилища. Промени се начинът, по който ще се продават общинските жилища, ако Общинският съвет реши да бъде продадено някое жилище. Досега като база се взимаше данъчната оценка, която се умножаваше по коефициент 1.2 за Пазарджик и 2 за с. Главиница. Това изключително много ощетяваше Общината, като за последните 16 години над 1100 жилища от общо 1500 бяха продадени на безценица. Сами знаете, че данъчните оценки не са актуализирани от 2007 г. и те съвсем не отразяват икономическите реалности към момента. Общината вече може да прекрати договора за наем, ако наемателят не ползва имота по предназначение, нарушава добрите нрави, реда или самият той го преотдава под наем.

Искам да отбележа една много позитивна кампания, която стартирахме през месец февруари и продължаваме и през този месец, а именно кампанията „Чиста детска пролет“. Целта е да облагородим детските площадки в града и селата преди началото на пролетта. Освен с тяхното почистване, сме се заели и с ремонтирането на много от площадките - измазваме ги, лакираме ги, сменяме кошчетата за боклук, за да създадем за пролетния сезон уют и комфорт на нашите деца и техните родителите – така, както заслужават да бъде. Обект на кампанията са 52 площадки в Пазарджик и над 20 по селата. Искаме да посрещнем пролет, в която да бъде удоволствие да можеш да излезеш с детето си във всяка точка за игра в общината.

Две важни събития се случиха през февруари, които имат отношение към финансите на Община Пазарджик.

Ние бяхме една от първите Общини, които подписаха договорите в МРРБ за финансирането на своите проекти. Подписахме за 10 от нашите 15 проекта, на обща стойност 26 млн. лева, като предстои да подпишем и за останалите проекти до общата сума от 50 млн. лева, каквото финансиране е отредено на Общината ни. Сред подписаните договори са тези за изграждането на канализацията и водопровода на с. Ивайло, както и договорите за проектирането на 8 главни пътни артерии в гр. Пазарджик. Допълнително средства очакваме за още 2 проекта – реновирането на Белодробната болница и дългоочакваното проектиране на приют за бездомни животни, като работим да подсигурим и средства за неговото изграждане и поддръжка.

Община Пазарджик също така беше одобрена от МОН да получи 4.5 млн. лева за реконструкцията и изграждането на 3 училищни салона – тези на НУ “Васил Друмев” и НУ “Васил Левски” в ге. Пазарджик и училище “Отец Паисий” в с. Говедаре. Знаете, че също така тази година ще бъде реализиран най-после и проектът, свързан с училищния салон на ОУ “Проф. Иван Батаклиев”, за което МОН е отпуснало 833 хил. лева още през 2021 г., които средства са били похарчени тогава.

Знаете, че в началото на годината предприехме действия за това Общината да си върне 4 паркинга, които бяха отдавани под наем на частни дружества. В момента приходите от тях, по 1.50 лева/час се събират от служители на “Паркинги и охрана” и същите остават в Община Пазарджик. Това е временно, като в тази връзка предстои да се случат няколко неща. Първото от тях е да закупим автоматични бариери и автомати за заплащане на таксата по паркирането и валидиране на билетите, така че паркингите да се обслужват автоматизирано, без да е необходима човешка намеса. Ще бъде актуализирана цената, която в момента съгласно Наредбата не може да надвишава 1.50 лв./ч. Истината е, че 1.50 лв. е цената за час паркиране на Синя зона, а паркингите имат допълнителни разходи по тяхната поддръжка, експлоатация, изплащане на инвестицията за бариери и автомати за плащане. Цената във всички случаи ще бъде по-ниска от тази от 3 лв./ч., каквато е била преди.

Имаме развитие и по казуса с почистването на фасадата на Младежкия дом. Бяха проведени редица проби на терен, които показаха, че има механичен начин да бъде почистена фасадата. Засега това категорично може да се случи с песъкоструйка, обследваме и химични методи. Търсим най-щадящия начин да го сторим, като след това предстои проектът за почистването на фасадата да бъде одобрен от Министерството на културата, преди да може да пристъпим към действия на терен.

През месец февруари проведох и среща с ректора на Тракийския университет проф. Ярков, на която заявихме двустранни намерения за сътрудничество, така че Пазарджик да приеме за обучение студенти от висшето учебно заведение. Предстои ректорът да върне визитата в Пазарджик, на която среща вече да начертаем конкретни стъпки, за да може градът ни да приеме студенти, които да се обучават тук, с фокус върху специалности като хуманна медицина и ветеринарна медицина, изключително търсените педагогика акушерство, кинезитерапия, обучение на помощник-фармацевти и медицински сестри!

Вече почистваме нерегламентираните сметища в общината. Почистихме сметището на гробищния парк на с. Мало Конаре, работим по идентичен казус и в с. Ивайло, както и по почистването на нерегламентирани сметища в други села. Силно апелирам към хората да не изхвърлят боклуци по този начин, а на отредените за целта места. Опасностите за здравето са реални, никой не иска да има сметище в близост до двора си, а почистването им е скъпо в трудни за общината времена и цената я плащаме всички ние, гражданите, с нашите пари. Отпускането на непредвидени средства означава те да бъдат взети от другаде, а общината трябва устойчиво да се възстановява по всички параграфи, за да имаме една наистина красива и работеща за хората среда.

През февруари в Пазарджик се проведе музикалният фестивал „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“, който тази година беше посветен на 90-ата годишнина на своя основател и патрон – проф. Иван Спасов. Среща на сцената си дадоха едни от най-талантливите български и чужди музиканти и искам да благодаря на художествения ръководител на Симфоничния оркестър проф. д-р Григор Паликаров за прекрасната организация и за емоцията, която той и всички участници доставиха на жителите и гостите на Пазарджик.

Ще продължим открито, публично и видимо да споделяме прогреса и предизвикателствата, с които Община Пазарджик се справя месец след месец. Вашата подкрепа е това, което прави разликата и ни дава стимула да продължаваме да се борим така, както гражданите заслужават да се случва!“ - заяви още Куленски.

Оцени новината

Оцени новината
4.4/5 от 8 оценки
4.4/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
жител на Пазарджик

жител на Пазарджик

09.03.2024 | 12:45

Хубаво е да се отдели много внимание и на Писковец! Всичко което е след моста Атлантик и коритото на река Марица е едно огромно сметище от 30 години насам. В момента там изсипват и листата от парковете а това само прикрива комарите строителни и битови отпадъци!

Отговори
3 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?