32

Кметът алармира: Юнаците пак е застрашено от наводнение

Пазарджишкото село Юнаците отново е застрашено от наводнение. За това алармира кметът на населеното място Стоян Кузев, който спешно търси помощ с надеждата да изпревари очакваните нови валежи в почивните дни.

“Нивото на река Тополница се покачи в последните дни - съобщи пред “Марица“ Стоян Кузев. Бродът е станал стена. След така нареченото почистване на брода са се натрупали много греди, дърва, клони и са застанали като стена. Тази сутрин към 5:00 часа водата беше готова да прелее. Сега нивото на водата падна, обаче се притеснявам, че в събота и неделя се очакват нови обилни дъждове. Това значи, че тази стена ще спре водата, ще бутне моста, а водата ще влезе в селото. Ситуацията е много сериозна! Трябва да се направи нещо, и то спешно, за да не търсим после кой е виновният!“.

Кметът в момента обикаля институциите и търси помощ. Рано тази сутрин е сигнализирал на дежурния в Община Пазарджик, в пожарната. Ходил е и в “Напоителни системи“, които са направили възлагането на постичстането на реката, а то очевидно е извършено не по правилата и с доста опасни пропуски.

“Някой трябва да се заеме и да доизчисти коритото, защото в противен случай Тополница ще залее селото ни, ще направим белята на хората, ще бутнем моста. А след това дори да сочим виновници, това няма да помогне на пострадалите!“ - допълва Кузев. 

Той припомня голямото наводнение в Юнаците от 2005 година. Тогава пак заради непочистено речно корито и много растителност Тополница преля, отнесе дюкер, повреди други съоръжения, заля около 15 къщи.

“Тогава виновен нямаше, сега сигурно ще стане същото“ - коментира по този повод кметът.

Той споделя, че се чувства безсилен. Селските кметове нямат свой бюджет, който да използват за справяне с такива спешни и критични ситуации, нямат машини, нямат работници. На фона на това институциите си прехвърлят проблема като горещ картоф, а това няма как да доведе до решение.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?