32

Кмет изгуби поста си заради удар с юмрук

Поредна сага с местен управник завършва с прекратяване на мандата

Още един кмет в Пазарджишко губи поста си, преди да е изтекъл мандатът. Този път обаче причината е не фирма на негово име или конфликт на интереси, както при други негови колеги, а присъда за побой.

 

Мястото си като местен управник губи кметът на Величково Петър Гуглев. Решението на Общинската избирателна комисия за предсрочно прекратяване на правомощията му е взето в навечерието на зимните празници. От комисията се позовават на писмо от Районната прокуратура, с което са уведомени за влязла в сила присъда за престъпление от общ характер. Наложеното наказание е пет месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за изпитателен срок от три години. 

Гуглев е признат за виновен, че е ударил с юмрук в лицето свой съселянин и му е причинил лека телесна повреда. Както и че се е заканил на него и родителите му. Наложени са му и две обезщетения - за 1500 и за 3500 лева, както и да плати разноските по делото.

По закон пълномощията на кмет на община се прекратяват предсрочно, когато след избирането му е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер или на лишаване от право да заема държавна длъжност, припомнят от комисията в мотивите си към решението за отстраняване от поста.

Петър Гуглев беше преизбран за кмет на местните избори през есента на 2019 година, това не е първият му мандат. До момента не е имал тежки провинения или поне те не са излизали в публичното пространство. Занимава се и със земеделие, като скандалът с обвиненията в побой и закани е именно заради нива със слънчоглед и спор чия собственост е тя. Не е известно дали кметът на Величково се е възползвал от правото си да обжалва решението на Общинската избирателна комисия, поне засега. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?