32
Следвайте ни

Кмет изгуби поста си заради удар с юмрук

Поредна сага с местен управник завършва с прекратяване на мандата

viber icon

Още един кмет в Пазарджишко губи поста си, преди да е изтекъл мандатът. Този път обаче причината е не фирма на негово име или конфликт на интереси, както при други негови колеги, а присъда за побой.

 

Мястото си като местен управник губи кметът на Величково Петър Гуглев. Решението на Общинската избирателна комисия за предсрочно прекратяване на правомощията му е взето в навечерието на зимните празници. От комисията се позовават на писмо от Районната прокуратура, с което са уведомени за влязла в сила присъда за престъпление от общ характер. Наложеното наказание е пет месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за изпитателен срок от три години. 

Гуглев е признат за виновен, че е ударил с юмрук в лицето свой съселянин и му е причинил лека телесна повреда. Както и че се е заканил на него и родителите му. Наложени са му и две обезщетения - за 1500 и за 3500 лева, както и да плати разноските по делото.

По закон пълномощията на кмет на община се прекратяват предсрочно, когато след избирането му е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер или на лишаване от право да заема държавна длъжност, припомнят от комисията в мотивите си към решението за отстраняване от поста.

Петър Гуглев беше преизбран за кмет на местните избори през есента на 2019 година, това не е първият му мандат. До момента не е имал тежки провинения или поне те не са излизали в публичното пространство. Занимава се и със земеделие, като скандалът с обвиненията в побой и закани е именно заради нива със слънчоглед и спор чия собственост е тя. Не е известно дали кметът на Величково се е възползвал от правото си да обжалва решението на Общинската избирателна комисия, поне засега. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?