32

Климатичните проблеми бяха тема на информационна среща във Велинград

Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) организира информационно събитие „Climate Talks Bulgaria“, което се проведе в голяма зала на Общинска администрация. Темата на дискусията бе климатичната неутралност и намаляването на CO2 емисии.

В срещата участваха г-н Мориц Зайлер – ръководител на икономическия отдел на посолството на Република Германия, г-н Васил Тодев – народен представител, кмета на община Велинград – д-р Костадин Коев, представители на „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“, медии, служители, както и граждани, заинтересовани от екологичните теми.

Във видео обръщение д-р Митко Василев – главен управител ГБИТК поздрави участниците и благодари на д-р Коев за насърчаването на диалога за опазване на околната среда и за постигане на климатична неутралност.

От своя страна кметът д-р Коев сподели, че добрите взаимоотношения с Германо-Българската индустриално-търговска камара и приятелството с г-н Митко Василев датират отдавна.

„Нашата задача е да се грижим за ресурсите, които имаме и да продължаваме да щадим и пазим природата в нашата община.“, каза д-р Костадин Коев и допълни: “В контекста на кръговата икономика, в която ресурсите се връщат в икономиката чрез рециклиране, ремонтиране и възстановяване сме направили не малко. Закрихме сметището, направихме инсталация за предварително третиране и сепариране на отпадъци, въведохме разделно събиране на отпадъците, санирахме 15 жилищни блока /чака се одобрение за още 4/, изградихме енергоспестяващо улично лед осветление.“

Той не пропусна и проблемите, които стоят на дневен ред и се обърна към депутата г-н Васил Тодев за подкрепа и съдействие от страна на държавата.

В хода на презентациите бе засегнат проблема с енергийната бедност, с оглед на големите енергийни и климатични кризи, с които вече се сблъскваме.

ЕС вече е създал социален климатичен фонд, в който за България са предвидени 2,28 милиарда евро.

Споделени бяха добри европейски практики „ПЛАТИ, КОЛКОТО ИЗХВЪРЛЯШ“, като предпоставка за прилагането на кръговата икономика и декарбонизацията.

В хода на разговорите гостите очертаха проблеми със законодателството и регулаторните органи и липсата на диалог между ресорните министерства и различните неправителствени организации.

Участници в срещата бяха и младшите посланици от ИПГИТ „Алеко Канстантинов“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?