Следвайте ни

Клиент осъди банка за надути лихви

Коригирала процента само нагоре, а при падане на пазарния индекс не реагирала

viber icon
Ваня ДРАГАНОВА, "Пазарджишка Марица"

Клиент осъди Уникредит Булбанк за надути лихви по кредит и сега тя трябва да му върне над 11 000 лв. Човекът успял да докаже в съда, че банката едностранно е увеличавала лихвите по заема му, въпреки че индексът, от който те зависят, е падал като ниво.

Кредитът е ипотечен, теглен е през 2007 г. е и в размер на 53 000 лв., които трябвало да бъдат изплатени до 2032 г. Според договора лихвата трябвало да се изчислява на базата на два компонента: базисен - според едномесечния индекс SOFIBOR, и допълнителен, наречен надбавка. В общите условия било предвидено и правото на банката да променя едностранно условията на договора. Възползвайки  се от тази възможност, Уникредит завишила лихвения процент, но когато индексът SOFIBOR сринал до по-ниски нива, вноската не била намалена. Това принудило получателя на заема да го погаси предсрочно и да заведе дело.

Назначената по казуса съдебно-счетоводна експертиза показала, че за периода преди погасяването на кредита SOFIBOR е бил с трайна тенденция надолу и се е понижил от 5,699% до 2,20 % и 0,254 %. По изчисления на вещото лице, ако лихвеният процент е съобразяван с изменението на пазарния индекс в посока намаляване клиентът е следвало да плати лихва в размер на 8163,40 лв. Вместо това той е изплатил 19 531,36 лв. лихви.

Затова съдът решава, че разликата от 11 367,96 лв. трябва да бъде преведена обратно на получателя на кредита. Банката ще трябва да му плати и лихвите върху тази сума от датата на внасянето на исковата молба, както и да покрие разноските по делото от 1554,72 лв. Решението подлежи на обжалване.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?