„Каучук“ ще понесе санкции за замърсяването на Марица с нефт

Пазарджишкото предприятие „Каучук“ АД ще бъде санкционирано за допуснатото вчера замърсяване на реките Пишманка и Марица с нефт, съобщи директорът на РИОСВ Костадин Гешев. По закон глобата е от 1000 до 5000 лева. За разлика от предишния излив на промишлени води в двете реки сега не става дума за системно замърсяване – предишното наказание на фирмата по този повод е било през февруари 2010 година. Причината сега е инцидентна авария.

Настоящото нарушение е разкрито при планова проверка, която обхваща всички предприятия, заустващи отпадъчни води в река Пишманка, и е предизвикана от екокатастрофата, станала на 25 януари. Екоексперти ще посетят всички предприятия в промишлената зона на Пазарджик, като изрично ще ги предупредят да поддържат пречиствателните си съоръжения (всички имат такива) и да не допускат разливи в реката.

На въпроса има ли кардинално решение на проблема Костадин Гешев отговаря, че замърсяванията може да се преустановят само ако градските колектори, в които се изливат отпадъчни води от различни производства, бъдат свързани с пречиствателната станция на града. Това обаче е проблем, който трябва да решат самите собственици и общината.

Припомняме, че вчера контролните органи на МОСВ установиха инцидентно изпускане на нефтопродукти от завод „Каучук“ АД в отпадъчните води на предприятието. Директорът незабавно е спрял производствения процес, с което е преустановено последващо замърсяване. Установена е производствена авария в цех „Транспортна лента” от спукана тръба на хидравлична преса и е преустановена дейността му. 

Цехът не работи и към момента. Днес ще бъде направена нова проверка и ако се установи, че няма опассност от ново замърсяване, дейността му ще бъде възобновена.

Взети са проби от реките Пишманка и Марица за нефтопродукти и полициклични ароматни въглеводороди. Установен е филм от нефтопродукти по течението и на двете реки, както и при мостовете на Марица при село Огняново и Стамболийски. Втори екип от експерти от Регионална лаборатория - Пловдив извършва мониторинг на Марица в участъка от Пловдив до Стамболийски за установяване разпространението на замърсяването с нефтопродукти. След приключване на проверките БДИБР ще публикува допълнителна информация за резултатите.

„Каучук“ АД писмено уведоми РИОСВ-Пазарджик за причините и предприетите действия. Преди възобновяване на производствения процес РИОСВ ще извърши контролно пробонабиране от отпадъчните  води на предприятието.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?