Следвайте ни

„Каучук“ ще понесе санкции за замърсяването на Марица с нефт

viber icon

Пазарджишкото предприятие „Каучук“ АД ще бъде санкционирано за допуснатото вчера замърсяване на реките Пишманка и Марица с нефт, съобщи директорът на РИОСВ Костадин Гешев. По закон глобата е от 1000 до 5000 лева. За разлика от предишния излив на промишлени води в двете реки сега не става дума за системно замърсяване – предишното наказание на фирмата по този повод е било през февруари 2010 година. Причината сега е инцидентна авария.

Настоящото нарушение е разкрито при планова проверка, която обхваща всички предприятия, заустващи отпадъчни води в река Пишманка, и е предизвикана от екокатастрофата, станала на 25 януари. Екоексперти ще посетят всички предприятия в промишлената зона на Пазарджик, като изрично ще ги предупредят да поддържат пречиствателните си съоръжения (всички имат такива) и да не допускат разливи в реката.

На въпроса има ли кардинално решение на проблема Костадин Гешев отговаря, че замърсяванията може да се преустановят само ако градските колектори, в които се изливат отпадъчни води от различни производства, бъдат свързани с пречиствателната станция на града. Това обаче е проблем, който трябва да решат самите собственици и общината.

Припомняме, че вчера контролните органи на МОСВ установиха инцидентно изпускане на нефтопродукти от завод „Каучук“ АД в отпадъчните води на предприятието. Директорът незабавно е спрял производствения процес, с което е преустановено последващо замърсяване. Установена е производствена авария в цех „Транспортна лента” от спукана тръба на хидравлична преса и е преустановена дейността му. 

Цехът не работи и към момента. Днес ще бъде направена нова проверка и ако се установи, че няма опассност от ново замърсяване, дейността му ще бъде възобновена.

Взети са проби от реките Пишманка и Марица за нефтопродукти и полициклични ароматни въглеводороди. Установен е филм от нефтопродукти по течението и на двете реки, както и при мостовете на Марица при село Огняново и Стамболийски. Втори екип от експерти от Регионална лаборатория - Пловдив извършва мониторинг на Марица в участъка от Пловдив до Стамболийски за установяване разпространението на замърсяването с нефтопродукти. След приключване на проверките БДИБР ще публикува допълнителна информация за резултатите.

„Каучук“ АД писмено уведоми РИОСВ-Пазарджик за причините и предприетите действия. Преди възобновяване на производствения процес РИОСВ ще извърши контролно пробонабиране от отпадъчните  води на предприятието.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?