32
Следвайте ни

Като през 2018-та: Назряват протести срещу скока на цени и такси

viber icon

Все повече призиви за протести или обединяване на гражданите с цел друга форма на реакция срещу новото стремглаво увеличаване на цените се появяват в групи на пазарджиклии или на хора от по-малките общини в социалните мрежи.

Авторите на някои публикации прогнозират, че ни очаква много тежка зима - поскъпването значително изпреварва доходите, а за следващата година дори не се знае дали те ще имат актуализация, след като още даже нямаме сформирано ново правителство. Същото чуваме и от експерти.

Реалностите, които всеки човек в града е забелязал - плащаме повече за стоки и услуги, без които не можем. Масовите видове хляб от около лев станаха 1,50 лева за самуни от 650 грама. Сирене от мляко доскоро купувахме за по около 6 лева, сега най-евтиното е с лев-два повече. Олиото беше малко над 2 лева, сега гони двойно по-висока цена. Кафето в заведенията по пешеходната зона вече също е по 2 лева, а увеличението и при него е двукратно. Чашка от събуждащата напитка доскоро се купуваше от павилиончетата по 50-70 стотинки, но вече е 90. А продавачките с неудобство обясняват, че при новите цени на тока това е единственият начин малките фирмички да оцелеят и да не фалират.

Токовият удар се стовари върху юридическите лица през юли. Дотогава в условията на регулиран пазар предприемачите са плащали по 25 стотинки за киловат по дневна тарифа и по 11 стотинки за нощна. В момента, вече излезли на свободния пазар, дават по 50 стотинки и повече. А това предстои и за домакинствата, най-вероятно още от 1 януари 2022 година. Тогава се очаква сметките за ток на битовите потребители да набъбнат в пъти. На фона на това бензинът също скочи до над 2,50 лева за литър, а газта гони 1,50 лева, което пък се отразява на разходите за пътуване до работа (много пазарджиклии се трудят в Пловдив, София, Септември или Панагюрище).

Освобождаването на пазара е неизбежно, но доходите на българите все още не позволяват такива разходи, а хората, включително "работещите бедни", сме обречени на финансови сътресения и недоимък, предричат готовите за протест.

Те припомнят масовите бунтове в цялата страна срещу високите цени на горивата през лятото и есента на 2018 година. Въпреки твърденията, че тези протести са безсмислени, след тях последва спад в цените, макар и неголям. 

В почивните дни предстои и първата такава проява - пазарджиклии ще излязат пред сградата на общината, за да изразят недоволството си от новото увеличение на таксите за битови отпадъци и намерението на местната управа да поеме нов дълг от общо 21 млн.лв. И в двата дни демонстрацията ще е от 10,00 часа, обяви организаторът Георги Кръстев.

Коментари (1)

Фарчилкоф

Фарчилкоф

08.12.2021 | 16:21

Късно е вече, ще плащате и хоро ще играете.Ще видите промяна та свят ще ви се завие.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?