Следвайте ни

Като едно време: Молитва за дъжд отправиха деца в село Бяга

Гореща молитва за дъжд отправиха днес дечица от село Бяга, които пресъздадоха старинния обичай „Пеперуда“. Той се е изпълнявал в моменти като сегашния – когато дълго време не е имало дъжд, а нивята са жадували за живителна капка водица. 

Така на работещите в местното читалище „Никола Й. Вапцаров“ им хрумнало, че може да припомнят на малчуганите, повечето от които са всекидневно в библиотеката, да върнат малките с няколко десетилетия назад във времето.

Интересна подробност е, че възстановката е подготвена само за броени дни – от събота, когато дошла идеята, до днес. 

„Това се случи изцяло благодарение на ентусиазма на дечицата, които приеха идеята с много желание и любознателност, казва секретарят на читалището Димитрия Лабрева.

Малките участници старателно научили песните и наричанията, подготвили си народни носии – буквално за два дни. Момиче влязло в ролята на „Пеперудата“, облечено в дълга бяла рокля и с листа. И изпълнили на реката стриктно и с вяра ритуалния танц с надеждата да предизвикат дъжд. 

Не щеш ли, след като се върнали в читалището, в небето се появили облачета. Внезапно се чул тътен, а момиченцата с ококорени от любопитство очички коментирали: „Ние си повикахме облаци, а те взеха, че ги гръмнаха!“.

Съвсем скоро групата е решила да разгърне ритуала и до неговата пълнота, както се е правел навремето. Старите жители на Бяга след танца-молитва на реката обхождали домовете на хората. Стопаните пръскали „Пеперудата с вода, а тя търкулвала сито. Ако паднело с дъното надолу се смятало, че ще е плодородна годината. Обърнато ли е, се чака суша и няма да има берекет.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?