Следвайте ни

Къща за гости ще връща над 232 хил. лева субсидия

Институциите отчитат, че има желание и опит за развиване на дейност, но и слаби резултати

viber icon

Къща за гости в община Батак ще трябва да връща отпуснатите за финансиране на бизнеса пари по Програмата за развитие на селските райони. Фонд "Земеделие" иска от фирмата да възстанови 232 447 лева.

---

Туристическата база е една от множеството, станали обект на проверки през 2019 година, когато гръмна скандалът "къщи за тъщи". В случая къщата наистина е предназначена за посетители, но експертите от Фонд "Земеделие" засичат нарушения на бизнес плана и изискването за икономическа жизнеспособност. Ведомството си търси обратно пълната сума на отпуснатата субсидия.

При проверката на ЕТ "Александрина Евгениева" са представени документи за три пълни финансови години - от 2016 до 2018, за които били заложени приходи от нощувки, разглеждане на забележителности и кетъринг общо за по 126 000 лева годишно. Реализирани са обаче между 412 и 1183 лева, а изпълнението е от 0,33 до 0,94%, сочи се в мотивите към акта за публично държавно вземане. Около процент пък е резултатът за първите 5 месеца на 2019-а. За целия период са реализирани само 61 нощувки. Същевременно е купен лек автомобил "Фолскваген Кади", който е изминал над 62 000 километра. Заради малкия брой нощувки се приема, че колата не е използвана по предназначение.

Опитът на фирмата да оспори акта пред Административния съд не успява. Магистратите отчитат, че е налице желание, както и данни за извършване на дейност, но тъй като не са покрити критериите на финансиращия орган за икономичност и ефикасност на схемата за подкрепа, актът е потвърден. Решението не е окончателно.

Припомняме, че след масовите проверки през 2019 година Фонд "Земеделие" състави подобни актове на общо девет къщи за гости в региона, като от всичките се искаше да възстановят пълния размер на получените субсидии. Най-малката сума бе отпусната за къща за гости в Стрелча - малко над 46 хиляди лева, а най-голямата - за ваканционен комплекс край Батак - 391 160 лева. 

Сега обаче се оказва, че в някои случаи явно не става дума за умишлено източване на фондовете, а по-скоро за лошо бизнес планиране и незадоволителни резултати. Което не променя нещата - явно тези фирми ще трябва да върнат получената финансова подкрепа също като другите, при които има очевидни злоупотреби.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай