Следвайте ни

Кърмене на бебето в миналото

viber icon

Разположено  е  на  десния бряг на р. Тополница  и отстои  на 8 км. от гр.Пазарджик.Това е моето родно село Юнаците, което много обичам и съм го напускала  временно, само когато съм учела.

От няколко дни знам,че трябва да напиша  нещо по повод  Седмицата на кърменето  в миналото.

Трудно ми е,защото вече не са останали живи  възрастни хора, с които мога да се срещна и разговарям .Повечето  неща знам от позицията на годините ми  и от разказите на моите майка и баба.

Жените –майки и баби,с които се срещнах  в топлите юлски  дни бяха приятно изненадани, че някои се интересува  от това. И с много любов си спомниха  времето,когато  за първи път са станали майки, а това е било  през  миналия век..

Разказаха ми,че девойката още отрано се подготвя  за   това,че един ден ще стане майка.От майка си и бабите си знае,че е  редно да кърми чедото си.  Коластрата ,която бебето ще приеме от майчината гръд е много полезна  за здравето на бебето.Майката  трябва  да се храни с полезни храни,които няма да дразнят  стомахчето на новороденото  и да не приема лекарства,защото ще се отделят в кърмата . Знае се,че е хубаво да се консумират плодове,зеленчуци, кромид-лук ,мляко, да се  да се пият течности.  В градините има достатъчно  плодове и зеленчуци.

В  далечното минало не е имало литература   за храненето на бебето,но  тези неща са се предавали  от поколение на поколение и хората са се стремели да гледат добре децата си.въпреки,че битовите условия не са  били от най-добрите. Децата са били и са най-важни в  семейството. За тях се грижели майките, а след като пораснат –бабите.

Една от моите събеседнички сподели ,че никога не ще забрави  мига,в който за първи път е поела в ръцете си новороденото и трябвала да го  закърми.Изпитвала ужасна болка,но  при вида на малкото човече  всичко забравила . Близостта ,която се  е създала между майката и бебето няма аналог. Малките ръчички нежно  обгръщали майчината гръд  и правели майката щастлива.

А детето вече станало на 2  години и продължило да бозае и когато  около тях имало и други хора  вече се срамувало, но  подканяло майка си да отидат в другата стая,за да го накърми.

Майката още си спомня как  детето се гушкало в нея и погалвало с поглед  и ръчички   гърдите,които го кърмят и колко щастлива я правело това.  Незабравими и  неповторими неща, които правят  живота  прекрасен. 

Друга жена разказа за  двамата си   еднояйчни  близнаци- единият много лаком   и  любвеобилен, а другият   трудно се хранел  и бил  плачлив.Много старание вложила,за да го научи и той за започне да бозае.

Тя еднакво обичала и двамата  ,гушкала ги, кърмела ги последователно, като редувала кой  ще накърми  по-напред. Единия близнак заспивал  спокоен с усмивка , а другия хленчел и все не можела да му угоди. Изморена,след като бебетата вече заспивали,тя  се радвала  и на двамата. Майчиното сърце  еднакво обича.Галела нежните ръчички,целувала  чудните  очички. Любвеобилния  близнак ,да го наречем условно Павел продължил да бозае с удоволствие и да се гушка в майка си,а другият  капризничел, проявявал  характер.Така растели.  Павел  бил здраво, лъчезарно  и палаво  дете, което  майката кърмела до 2 годишна възраст, а за другото момче се чудела каква храна да  приготви.  Той често боледувал,  усамотявал се, не бил дружелюбен  и рядко играел с други деца. 

След време се родило трето дете в семейството  и опитната вече майка знаела как да го закърми. И тя, госпожицата  трудно започнала да бозае,но майката настоятелно изчаквала и това дало резултат. Тя смятала, че  е трябвало така да постъпи с  близнака  и ,че той  боледувал, отдавала на това, че  много рано    се е отказал от майчината  кърма.

Майката е убедена,че кърменето е много важна за здравословното състояние на детето. Кърменето  е равно на здраве за детето и  спокойствие за родителите. Много  по-лесно се отглежда здраво дете.

При кърменето връзката между детето и майката  е много силна и остава   за цял живот, споделя майката.

Много е трогателна картината на кърмеща майка и щастливо, бозаещо детенце,но жените ,с които разговарях нямат такава снимка. Времената са били други,но си спомнят,че са кърмели децата си,когато те пожелаят - на различни места и извън дома.

Разказаха спомени на майките и бабите си,когато жената е работела  почти до последния ден преди раждането на бебето.Почти непрекъснато са били на полето, но това не им е пречело да раждат здрави бебета. 

Знаели са, че  трябва веднага да   накърмят рожбата си. В миналото много от бебетата са израсни на полето,защото майките са  работели. Под някое дърво на сянка  са връзвали люлка на бебето ,за да може майката да го кърми,кога то заплаче. Споделят,че  рядко се е налагало да им дават преварена и подсладена вода.

/Впрочем и сега някои педиатри препоръчат  само и единствено кърма, което знам от лични наблюдения/

Една от моите събеседнички сподели, че  сега ако може да  стане майка- пак ще кърми  бебето си, въпреки,че сега има толкова примамливи   неща-адаптирани млека, каши,пюрета и още  и  още.  Ще го гали и гушка и ще му се радва докато бозае , а и след това.

Това е най-голямото щастие за  една  любяща майка.

* Автор - Иванка Трайкова, секретар на НЧ ,,Хаджи Найден Йованович-1935,, с. Юнаците

 

 

 

 

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?