102

Карл Люис и Христо Стоичков запалиха вечния пламък на мира в Пазарджик

Вечният пламък на мира бе запален тази вечер в Пазарджик. Направиха го великият Карл Люис, Христо Стоичков и кметът на града Тодор Попов. Това се случи в Градината на света, която бе открита по-рано в днешния ден.

След запалването на огъня, великият бивш лекоатлет откри свой кът в градината. Много пазарджиклии дойдоха на уникалното събитие. "Скъпи Карл и Христо. Днес това, което се случва тук е история. Градината ще става още по-красива и след 50 години тук тези деца ще си спомнят, че са били тук на това невероятно събитие. Това място ще стане визитната картичка на Пазарджик", каза в началото на словото си кмета Тодор Попов.

"Христо Стоичков е визитната картичка на България в целия свят. Той ни повярва че този проект ще се случи. Големите хора, какъвто е той трябва да дават пример и ние се гордеем с теб. Каквото и да кажем за Карл Луис все ще е малко. Вдъхновявали сме се на неговите постижения. Никога няма да забравим усмивката му. Той е вдъхновил милиони хора да тренират лека ателика. Ние те обичаме много", каза за височайшите си гости кмета Попов.

Градоначалникът подари на Люис картина с олимпийски кръгове, които бяха под формата на 61 рози, потопени в 24-каратово злато. Причината да са 61 рози е годината в която е роден Карл Луис. Дарът за кмета Попов към легендата Христо Стоичков бе златна чаша на Хан Аспарух. Христо Стоичков пък подари на Луис златна топка. "Горд съм че съм с човек който прослави целия свят. Добре дошъл в България и Пазарджик. Затова ти подарява една златна топка от мен за теб", обърна се Камата към великият Карл.

"Винаги говорим за мира, аз съм тук в красива България. Благодаря на всички че ме поканите. Имах дълга кариера. Вие се поставихте на световната карта на мира. Вашия град Пазарджик е невероятен. За мен е чест че съм тук", каза в приветствието си великият лекоатлет Карл Луис. Накрая церемонията завърши с изпълнения на Симфоничния оркестър на Пазарджик и ефектна заря.

 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?