32

Канят наши кукерски групи на Старозагорския фестивал на маскарадните игри

Маскарадните игри са част от живота и фолклора на Регион Пазарджик, както и на България.  И в миналото, и сега. Даже напоследък, някъде позабравени, традициите се подновяват и осъвременяват. Много силен е интересът към практиките за маскиране в момента и те започват да включват и жени, и деца, за разлика от някога. Възобновяват се и се създават шествия и фестивали, като културна атракция.  Пресъздават се ритуали, които да гонят злото и да носят добро,  богата реколта и здраве, каквото е народното вярване от християнството на старите българи. 

В Пазарджишко маскарадни игри се практикуват на много места, по различно време, като се почне от Васильовден, както е във Варвара на Кукерския празник „Дервишовден“ и се стигне до Сирни заговезни, когато се гонят злите сили в селата Лесичово, Калугерово, Церово и Динката. За областта маскирането е разпознато като културно богатство, ценно за местните общности и в Панагюрските села Елшица, Попинци, Оборище, Бъта; в Пазарджишките – Главиница, Паталеница, Овчеполци…. 

Хората по всичките тези места, в различна степен се идентифицират с това културно наследство. А „Дервишовден в Лесичово„ е вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство "Живи човешки съкровища-България" през 2014 г. 

Читалищните кукерски групи от Пазарджишко са познати от престижните национални и международни маскарадни дефилета, впечатляват с костюмите, музиката на звънците и ритъма на играта. „Дервиши Варвара“ от местното читалище „Селска пробуда-1927“, „Дервишка група“ от лесичовското читалище „Отец Паисий-1890 г.“ и Кукерска група „Дервиши“ при читалище „Г. Бенковски-1900 г.“ в Церово са специално поканени от видния фолклорист акад. Крум Георгиев за участие в Старозагорския фестивал на маскарадните игри. 

С логистичната подкрепа на читалищен експерт Радка Енчева-Кочева от Пазарджишкия център „Читалища“ – трите групи са включени във фестивалната програма на Античния форум „Августа Траяна“, заедно с други близо 500 кукери – старци, бабугери, васильовци, арапи и още маскирани персонажи от: Шуменско, Пернишко, Бургаско, Ямболско, Силистренско ….. За да гонят злите сили, студа, тъмнината… С хлопки и звънци – на 4 март по централната улица на Стара Загора.

Фестивалът на Маскарадните игри се организира от Община Стара Загора, НЧ „Николай Лилиев 2005“, НЧ „Настроение 2017“, Общество за фолклор и Регионален исторически музей. Има богат награден фонд и престижно жури, част от, което е носителят на Световен Оскар за фолклор, акад. Крум Георгиев. 

Очакваме силно представяне на кукерските групи от Варвара, Лесичово и Церово и награди. Пожелаваме успех!

*Автор:  инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ - Пазарджик

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?