Следвайте ни

Канят мераклии за власт на шествие с инвалидни колички

viber icon

„Не влагаме нищо политическо в проявата, искаме бъдещите управници да се ангажират повече с проблема“, казват организаторите. Те отчитат, че центърът е пригоден за инвалиди и слепи, но около него има какво да се желае. 

 

Хора с физически и зрителни увреждания канят днес всички кандидати за кметове и общински съветници да повървят с тях на шествие по улиците на Пазарджик. Целта на демонстрацията е да покаже къде още трябва да се направят промени и ремонти, за да стане градът по-достъпен за седящи на инвалидни колички, придвижващи се с помощта на „бели“ бастуни и майки с бебета. Шествието тръгва в 16 часа от Грандхотел "Хебър" и ще премине през оживени улици.


"Не влагаме политика в събитието, искаме само да припомним, че в града ни не навсякъде има достъпна среда", казва Радка Станева, родител на момиче с двигателни проблеми и една от организаторите. В Пазарджик е направено много по въпроса, има скосени тротоари и достатъчно подходи за колички към тях. Недостъпни за инвалиди обаче са много от фирмите и институциите например. Влиза се по стълби, няма рампи, няма елеватори, нито асансьори за инвалидни колички. Примерите са много - Съдебната палата, Младежкият дом, дори дирекция "Социално подпомагане".  

Събитието е организирано от Общност "Мостове", чиито активисти наскоро поканиха столични кандидат-кметове да се повозят по улиците на София с инвалидни колички, за да усетят лично трудностите. В Пазарджик също са поканени повечето претенденти за кметското кресло. Станева казва, че още не се знае колко от тях ще се отзоват, но припомня, че белег за цивилизованост на едно общество е отношението му към хората в неравностойно положение. 

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?