32

Кандидати за Гинес: Деца направиха сурвачка с височината на читалище

Уникалният сувенир е украсен само с традиционни материали и с цветовете на националния трибагреник

Десетметрова сурвачка изработиха четвъртокласници от Начално училище "Св. св. Кирил и Методий" в Черногорово. Изложена на центъра на селото като атракция, тя се извисява до покрива на местното читалище "Христо Ботев" и е висока почти колкото него. Идеята е на учителката Лидия Кръстева, разказа пред "Марица" кметът Димитър Вринчев. Малките творци са решени да кандидатстват с внушителното си изделие за вписване в Книгата с рекордите на Гинес. Проучването им показва, че досега в България е правена една голяма сурвачка, но тя е била 8,20 метра, докато черногоровската подобрява значително това постижение.
"Изключително съм горд и съм изключително щастлив, че в Черногорово имаме такива дечица и такива преподаватели, изключително горд съм, че това нещо се случва точно в нашето село, с нашите невероятни хора!" - емоционално сподели Вринчев. Направата на сурвачката-гигант е донесла на малчуганите различно и незабравимо изживяване, което вероятно ще помнят винаги и ще им бъде пример за това как да уважават българските обичаи. Като материали малките творци са ползвали само традиционни неща - ябълки, орехи, царевица, конци в цветовете на националния ни трибагреник.
 Декорирането на огромната конструкция е завършило с малък празник и хоро на площада пред читалището.
Сурвачката на всяка цена ще бъде запазена като сувенир и като нова местна атракция, зарича се кметът. Истинско предизвикателство обаче се оказва къде може да бъде прибрана след празниците. Ще се търси склад, от който да може да бъде извадена при необходимост - например, за да бъде измерена и призната за рекордьор на Гинес.
"Това събитие беше изключително красив, изключително емоционален и изключително подходящ начин да завършим годината и да дадем начало на коледно-новогодишните празници!" - допълва Вринчев и поднася искрени благодарности както на Лидия Кръстева за прекрасната идея и успешното ѝ осъществяване, така и на всички участници в необичайното и незабравимо събитие.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?