32

Кампания за превенция на остеопорозата предстои в Пазарджик

По повод 20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата, Асоциация „Жени без остеопороза“, със съдействието на Младежки дом – Пазарджик и РЗИ-Пазарджик, провежда информационно-скринингова кампания за определяне на личния риск от остеопороза.

На 18 октомври /сряда/ от 10.00 ч., всеки желаещ може да провери личния си риск   от остеопороза, чрез измерване на костна плътност и попълване на персонален тест.

Измерванията се провеждат след предварително записване на телефон: 

0884 71 44 39  – Асоциация „Жени без остеопороза“.

** * 

Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване здравината на скелета и повишаване риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката.  Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата.  Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както  и  възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начина на живот - нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме за да намали риска от остеопороза са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи.  

Прости стъпки за поддържане на физическата активност

Изкачвайте стълбите вместо да ползвате асансьора.
Ходете пеш при малки разстояния вместо да разчитате на кола или градски транспорт.
Свикнете да излизате за разходка всеки ден. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?