Следвайте ни

Кампания срещу незаконните сметища започна във Велинград

viber icon

Стартира кампания, с която се цели по-добрата информираност и активност на гражданите по отношение на замърсяването и образуването на нерегламентирани сметища в и около Велинград, съобщиха от общината в родопския град. Доброволците от Сдруженията „Байкария” и „Нилет” представиха на среща в местната администрация в началото на тази седмица дигитална карта, върху която са нанесени констатираните вече замърсявания.
Зам.-кметът Атанас Палигоров сподели пред присъстващите, че в момента тече процедура за обособяване на временна площадка за строителни отпадъци. След като получи разрешение от РИОСВ, ръководството на община Велинград пое ангажимент замърсените места поетапно да бъдат почистени.
В събота бе създадена и фейсбук-страница „ Гражданско обединение „Чист Велинград”. На лично съобщение в тази страница могат да бъдат изпращани снимки на замърсени места, които да бъдат добавени към картата, която ще се актуализира постоянно.

Какво представлява обединението?
“Чист Велинград” представлява неформално обединение на организации и отделни граждани, които си поставят за цел да работят за превръщането на град Велинград и територията на общината в еталон за чиста градска и извънградска среда - гласи информацията за организацията във Фейсбук. На този етап в обединението влизат следните организации:
- Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите “Велинград и Западни Родопи”
- Рибарско сдружение “Нилет”
- Сдружение “Байкария”
- Сдружение “Бъдеще за Велинград”
- Туристическо дружество “Юндола”
- Пчеларско дружество “Клептуза”
- БЛРС
- Оф Роуд клуб 4х4 - Велинград
- Инициативен комитет “Да поработим за Велинград”
- “Ротари” клуб - Велинград
Участието в ГО “Чист Велинград” не е обвързано с членство, материални или нематериални ангажименти. Всеки гражданин или организация, желаещи да работят за постигане на поставената цел са добре дошли да се включат в обединението. Постъпването и напускането на обединението става, чрез писмено волеизявление в някой от информационните канали на групата - Фейсбук страница, Вайбър група, електронна поща.
Как функционира обединението?
ГО “Чист Велинград” функционира, чрез регулярни срещи на членовете му, на които се обсъждат общи проблеми свързани с подобряване облика и състоянието на Велинград и територията на общината. Всяка от участващите организации / граждани има възможност да излъчи представител в т.нар. оперативна група на обединението, в която активно се дискутират конкретни дейности, поставят се и се решават конкретни задачи. Работните срещи на оперативна група се провеждат по предварителна уговорка на членовете и в зависимост от конкретния проблем, по който се работи и възможността за участие. Оперативната група уведомява всички участници в обединението за дейностите, по които работи и синхронизира изявленията, които се правят от името на обединението. Нейни представители участват в т.нар. работна група към Кмета на Община Велинград и работят за постигане на поставените цели във взаимодействие с общинската администрация и представители на сметопочистващата фирма. Състава и броя участници в оперативната група не е фиксиран - ще се променя в зависимост от конкретните обстоятелства и задачи.
Какви дейности реализира обединението?
Участниците в ГО “Чист Велинград” работят по реализацията на следните дейности:
- теренни обходи и картиране на незаконни сметища и замърсени места;
- разработва интернет страница, чрез която се дава публичност на проблемите свързани със замърсяването и възможностите за справянето с тях;
- разработва и поддържа Фейсбук страница “Чист Велинград”, чрез която комуникира резултатите от дейностите си с обществеността;
- участва в работна група към Кмета на Община Велинград, чрез която осъществява координацията между усилията на гражданите, общинската администрация и сметопочистващата фирма;
- организира кампании за почистване на замърсени обекти;
- организира образователни кампании;
- оказва съдействие за връзка с компетентните институции;
Съществуването на ГО “Чист Велинград” не се ограничава със срок. Целта, която сме си поставили изисква дългосрочност и постоянство в действията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?