Следвайте ни

Камери ще следят кой изхвърля отпадъци на незаконни сметища край Велинград

viber icon

Вчера съвместно с кмета на Община Велинград д-р Костадин Коев и заместник кмета г-н Атанас Палигоров направихме обход на местата с най-тежки замърсявания в близките околности на града, съобщиха от Гражданско обединение "Чист Велинград". Посетихме района под квартал Каменица, околностите на квартал Асфалтова база, поречието на Чепинска река и пътя от Велинград към Юндола. Ето какво констатирахме:
- незаконното сметище на строителни материали, находящо се в близост до бетоновия възел под квартал Каменица (на първите снимки) се почиства с техника, а след приключването на това почистване ще се направи и ръчно такова, за да се премахнат малки отпадъци като торбички, опаковки и т.н. Предстои монтирането на охранителна камера, чрез която да се предотврати бъдещо замърсяване;
- прилежащите околности на квартал Асфалтова база и поречието на реката са в много тежко състояние, чието почистване ще започне поетапно с техника и след това на ръка;
- по пътя за Юндола констатирахме един сериозен проблем, който касае прехвърлянето на отговорност между различни институции - служители на пътната агенция за извършили почистване на отбивките край пътя, което е чудесно, но за съжаление част от по-едрия боклук очевидно е избутан в коритото на река Луковица, където вече отговорността за почистването отива при ДГС "Алабак", на които ще се наложи да го почистят за собствена сметка...По подобен начин стоят нещата с почти всички отбивки и дерета по пътя до Юндола.
За днес е планиран съвместен обход по посочения участък с представители на горското стопанство.
- почистването на всички незаконни сметища и особено на речното корито се очертава като изключително тежък проблем, за чието решаване нито в общинския бюджет, нито в бюджета на горските стопанства са предвидени средства.
- на последните снимки е отразено състоянието на незаконното сметище в района на ТМС, което беше обект на репортажа излъчен по БТВ. Вижда се, че конкретно място е почистено и обработено. За съжаление съседните терени, които са замърсени с дребни отпадъци, не са почистени, в т.ч. е и канал, в който най-вероятно нерегламентирано се извършва смяна на машинно масло.
Съвместните действия на ГО "Чист Велинград" и общинска администрация Велинград, и по-конкретно ангажиментите на г-н Коев започват да дават резултат.
Всички ние, като жители на Велинград и останалите населени места в общината, трябва да си дадем сметка, че без общи усилия насочени към намаляване на отпадъците, почистване и засилен контрол няма как да излезем от тежката ситуация, в която се намираме.
В тази връзка обмисляме провеждането на обща кампания за почистването на града, селата, махалите и околностите им, в която ще бъдат поканени представители на всички бизнеси, опериращи на територията на общината, както и масово участие на всеки, който желае да допринесе в решаването на проблема.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

А ПОЗНАЙТЕ КОЙ Е

А ПОЗНАЙТЕ КОЙ Е

09.03.2021 | 10:09

КАК КОЙ ? ПЛОВДИВСКИЯ ВЪЛК С БОКЛУЦИТЕ, КОЙТО ЛАПА ПО 30 МИЛОНА ВСЯКА ГОДИНА ОТ ОБЩИНАТА

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?