32

Калугерово отдаде чест на своите герои

На 18-ти Януари в село Калугерово, Пазарджишко бе отбелязана една година от поставянето на паметната плоча на Кметството, която съхранява паметта за забравените герои и двама славни калугеровци, единият от които е първият кмет на селото след обявяването на Независимостта на България, а другият е не само виден търговец, но и герой проявил изключителна храброст по време на сраженията на Завоя на Черна, те са известните сред народа като Дядо Лулчо и Бай Кузман. Техен потомък е най-успешният ни български писател зад граница - Илиян Кузманов, който е в основата на инициативата. 

На събитието домакини бяха Кметство Калугерово, Читалище Теофил Бейков и Илиян Кузманов. Присъстваха представители на ВМРО Пазарджик, чиито структури подаряват паметната плоча, с цел опазване родовата памет. А почетни гости бяха от Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва Пазарджик. А за подвизите на Чепинския Полк разказа зам.- председател и секретар, и о.з. подполковник Калпаков.

(Клубът от офицерите получиха трофей донесен от далечен Тайланд)

„Това което съм научил от дедите си са уроци, които са ми давали сили през целият ми път. Може би най- важното научено е че не трябва да се страхуваме, че трябва да проявяваме достойнство и доблест защитавайки по-слабите от нас. Те са ми показали, че преди да харчиш, трябва не само да знаеш как се изкарват парите, но и да си ги изкарал със собствен труд.“- ни казва пък Илиян Кузманов изпълнен с гордост. 

Дядо Лулчо е виден възрожденски търговец и обществени. Той е в основата на създаването на местното училище, библиотека, помагал на църквата, както и се е грижил за местната общност, до и след Независимостта е кмет на селото. 
Бай Кузман е неговият син, който проявява невероятна мъжественост по време на сраженията на Завоя на Черна (1916- 1917), където българските войски рамо до рамо с немските си съюзници успяват да удържат настъплението на многобройните сръбски, френски и руски войски. Той повежда 30-тина Калугеровци и след дълги перипетии, битки, глад, студ и военни лагери ги връща живи и здрави в Родината. 

(Илиян получи почетна грамота за патриотични заслуги от ВМРО Пазарджик)

Паметната плоча гласи: „За всички незнайни герои, отстоявали правдата, доброто и справедливостта. За тези, които обичаха своята Родина и защитаваха слабите, бедните и нуждаещите се. За тези, които не отстъпиха и не се предадоха пред трудностите. И нека бай Кузман, синът на дядо Лулчо, ни накара да помним и да се гордеем със забравените ни деди!“ А основна цел на Илиян е да съхраняваме родовата памет. Инициативата е част от няколко други проекта на неговата Фондация Арт Ангел, сред който националният конкурс за стари кукерски снимки и разкази, както и амбициозно родово и краеведско изследване, с което Илиян е ангажирал специалисти. 

*Автор - Илиян Кузманов

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?