Следвайте ни

Калугеровци спасиха чужденка, изпаднала в беда

viber icon

На 1-ви ноември, в село Калугерово се появява чужденец, без пари, без телефон, с окървавени ръце, уплашен, изхвърлен не от морето, а на местната магистрала. По точно чужденка, мюсюлманка, както тя самата се определя, която местните жители предполагат, че е и бременна. Жената има лични документи, но всичко друго и липсва. Обикаляла е много страни, говори перфектно англииски и руски, по националност е литовка, казва се Мария. Но Коледа наближава, та дори и пандемична, в която уж всички трябва да са очуждени, но не и в Калугерово. Там всичко най- добро, което се таи в нас проговаря. Без значение, или просто защото всички са християни в селото, те от много страни започват да и помагат. Ще се обърна към Илиян Кузманов, председател на Фондация Арт Ангел, родом също от Калугерово, който присърце се заема да помогне на жената, която даже не казва, че търси помощ:

В селото се случва нещо прекрасно и в типичният Коледен дух, за който всички призоваваме. Хора от селото всячески се опитват да помогнат на жената. Носят и отдеала, дават и храна, отварят си къщите за нея. Това, което видях през последната седмица е нещото, което бих искал да видя навсякъде около мен, истинският Български дух- добър, гостоприемен, широкоскроен, които винаги е живял в добри отношения с хората от други вяри и би свалил дори ризата от гърба си за този в нужда.

Да бъда честен, институциите са тромави и нежелаещи да се справят с проблемите, нежелаещи да си създават излишни проблеми. Но за сметка на това, хората в лицето на кмета на общината Сергей Лазарев, местният манастир в лицето на игумена и на послушника Петко, кмета на селото Ангел Божилов, Николай Иванчев който се грижи за спорта, областният прокурор г-н Малинов са хора с големи сърца, които по всякакъв начин се опитваха да помогнат. Това което направиха те, заедно с всички останали хора от селото бе, това което се нарича Коледен Дух. Предоставиха и място до кметството, където да нощува с всичко необходимо, както и много внимание. Фондация Арт Ангел в лицето на Илиян Кузманов и предостави телефон, предплатена карта с минути и интернет, удобни и здрвави туристически обувки, дебело яке, храна и организира събитие (разбира се искам да отбележа, че всичко се извърши според противоеипидемичните изисквания и мисъл за здравето на всички), в което се събраха не малко средства, които и бяха предоставени. Също така поканиха и психолог от Пловдив, с дългогодишен стаж с лишени от свобода, да проведе разговори с нея, за да установи моментното и състояние. А и се опитваме да популяризира историята, за да може да се помогне на нея, а и да бъде добър прецедент как трябва да се помага на жени като нея. Все пак е Пред Коледно и имаме нужда от повече такива истории.

Това което Илиян Кузманов Казва:

В момента реализираме проект съвместно с Министерството на правосъдието и Фондация Анимус, като част от него ще се опита да реши проблемите на точно такъв тип жени, след като са минали през Кризисен Център и въпреки че институциите вече не могат да им подадат ръка те видимо имат нужда от помощ. Това е моралната дилема, кога помагаме, аз смятам че помощта трябва да е винаги когато можем, дори другата страна да не може и да желае да я поиска. Това което ние се опитваме да направим е да предоставим на такива жени преходни жилища (нещо подобно на безплатен хостел), както и микро финансиране и менторинг, за да започнат свой собствен малък бизнес. Защото човек преживял голям стрес, му трябва свобода и независимост. А аз вярвам че бизнесът е невероятен инструмент, който може да бъде както в полза на решаване на социални и обществени проблеми, нямам впредвид плащане на данъци, а някой там горе да решава, а сами да вземем нещата в свои ръце. Така и бизнеъта е нещото, което ни прави свободни и независими. 

Илиян Кузманов, основател на Фондация Арт Ангел и Ангел Божилов, кмет на село Калугерово, в инициативата да помогнат на чужденката по време на пандемия

Има много коледни истории, такива който ни връщат в традициите, в корените, в културното ни ДНК-а, което ни е съхранило като народ и хора. Можем да си спомним много в онази най- топла християнска историяжза Раждането на Христа, за бездомните и тези, които са на пътя, когато ние всички сме вътре на топло. За топлината, но онази, която идва от сърцата ни! Когато се подготвяме за Коледа, да посрещнем близки от далече или да отидем до родните си места, сега повече отвсякога трябва да се замислим, какви късметлии сме да имаме дом и запалено огнище в него. Просто сме щастливци да живеем в стабилна страна и да водим стабилен живот, като имаме достъп до толкова много- образование, здравеопазване, възможности да живеем тук или където си пожелаем, институции, които някакси се грижат за нас. Коледа е празник, радостта от любовта на Господ към хората. Но е и разказ, история за тежки времена, безпътица, жестокост, бедност и Любовта, която побеждава всичко. Ние трябва да помним, че има причина хората да са бездомни. Това не означава, че те са „неудачници, които си го заслужават“, а означава че психическите заболявания и подлагането на продължително насилие е разрушило живота им. Ако пазим своите благотворителни чувства само за тези, които могат да ни изразят благодарност по подходящ начин, ние игнорираме тези, които се нуждаят от тях най-много. Не се измъчвайте, те ще изразят благодарността си, като са живи следващата Коледа. 

Автор: Илиян Кузманов

Емилия Крушко, психолог работещ с Фондация Арт Ангел в опит да разбере какво е на душата на една жена без дом и семеиство

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай