Следвайте ни

Как убива сивата икономика, обясниха синдикалисти

viber icon

 „Сивото убива“ – така е наречена кампанията на КНСБ срещу „сенчестия бизнес“, за който президентът на синдиката Пламен Димитров заяви в Пазарджик, че убива. Буквално. Като пример той посочи автосервизите. 80 на сто от тях са незаконни, по официални данни. Пестейки пари, им доверяваме колата си, а това нерядко носи смърт на пътя, каза Димитров.

Средно за всички икономически сектори „сивото“ е над 21%. Освен загубите за фиска такива понася и почти всеки човек. Изчислено е, че ако при средна заплата за страната от около 1000 лева една майка се съгласи да я осигуряват на минималната, губи 7646 лева, от болнични за 10 години работникът губи 3856 лева, от пенсии за 22 години възрастният човек губи 81 776 лева.

Синдикатът представи в Пазарджик и новото мобилно приложение, на което вече са постъпили десетки сигнали както срещу некоректни работодатели, така и с добра дума за каректни. Има и разрешен казус във фирма в Дупница, след което други служители на същия работодател също се осмелили да сигнализират.

Приложението VOX KNSB вече е налично във всички платформи за мобилни приложения – за Android и Iphone.

Мобилната апликация е част от кампанията на КНСБ "Сивото убива". 

VOX KNSB е уникална, абсолютно безплатна услуга, която позволява на всеки да подаде сигнал до КНСБ, а оттам и до всички държавни институции за нередности или позитивни примери както на работното си място, така и в търговски обекти, в които е получил лоша услуга или пък е забелязал измама за фиска.

Анонимността на подалите сигнала е абсолютно гарантирана и единствено администраторите на КНСБ разполагат с данните на подателя. VOX KNSB позволява сигналите, които се подават, да стигат до голяма група от хора, които могат да ги подкрепят, споделят в социалните мрежи или просто да следят какво се случва с решенията на проблема. За да се гарантира автентичността на сигнала, може да бъде приложен снимков материал, а приложението автоматично регистрира локацията, откъдето се подава.

Сигналите, които се подават, могат да бъдат споделяни в социалните мрежи и варират от заплата в плик, през липса на трудов договор до неиздаване на касови бележки. В рамките на проекта приложението ще бъде представено в 28 града на страната, както и на мобилни шатри в големите населени места на България.

Приложението можете да свалите от тук за Андроид или от тук за Iphone.

Вижте специалния сайт на кампанията на https://sivotoubiva.bg/.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?