Следвайте ни

Как "Янтра" свързва Марица с Дунавската равнина

В миналото композицията пътувала с единствения в страната ни кино вагон

viber icon

Една от легендите на БДЖ - някогашният експрес "Янтра" ще преминава всеки ден през Пазарджик и Пловдив след дългогодишно отсъствие по гарите край бреговете на Марица. Това е една от промените в новото разписание на БДЖ. То влезе в сила от неделя, когато еталонният влак пристигна отново на гарата в Пазарджик за пръв път от доста години насам.

Прагматичната страна на нещата е, че така се осигурява по-удобен директен превоз между Северна и Южна България - практика на железниците, която през последните години е почти прекратена. Влак "Янтра" свързва Горна Оряховица с Пловдив и спира на гарите Павликени, Левски, Плевен, Червен бряг, Мездра, София, Подуяне, Искърско шосе, Септември и Пазарджик. Помислено е за удобни връзки и с градове като Велико Търново и Русе.

Емоционалната страна, която многото почитатели на железопътните машини в Пазарджик и региона нямаше как да подминат, е, че "Янтра" е един от символите на Българските железници в най-силния им възход, припомня един от най-запалените фенове на всичко, свързано с железниците - Кристиан Ваклинов. Заедно с не по-малко популярните и до днес експреси "Слънчев бряг", "Чайка", "Диана" (те също продължават да се движат по релсовите пътища на родината).

Сега някогашният експрес се завръща като ускорен бърз влак, в състава на който има вагон-бистро, в който пътникът може да се поглези с различни храни и напитки. Тази екстра към днешна дата е рядкост - малко са запазените вагони - бистра и ресторанти. 

Още по-любопитна подробност е, че "Янтра" е бил замислен като младежки или комсомолски влак и навремето е имал в композицията си кино вагон. Единственият за страната ни както в онези времена - 70-80-те години на миналия век, така и до днес. 

Целият персонал на композицията бил на комсомолска възраст, откъдето идва и прозвището "младежки" влак, спомнят си железничари. Сред екстрите за пасажерите били влаковите стюардеси, които разнасяли закуски и напитки по купетата. Много от пътниците обаче предпочитали удобните сепарета на вагон-ресторанта. 

Кино вагонът пък е прикачен към композицията в чест на 13-ия конгрес на БКП през април 1985 година, разказват запазени и до днес документи за историята на БДЖ. За прожекциите е пригоден второкласен вагон, като в преустройството му се включват както жп специалисти, така и експерти от „Окръжно управление „Кинефикация” – Велико Търново. За зрителите имало 42 места, разположени амфитеатрално, които често се оказвали недостатъчни. Прожектирали се игрални и късометражни филми, а на аудиторията били предлагани топли и безалкохолни напитки. 

До края на 2021 година този влак ще се движи не само до София, а ще идва и до Пазарджик и Пловдив ежедневно, поясни Кристиан Ваклинов. Влакът потегля сутрин в 5:15 от Горна Оряховица, преминава през София около 9:15 ч., пристига в Пазарджик в 11:29 ч. и приключва маршрута си в Пловдив минути преди 12 на обяд. Композицията, която включва и бистро-вагон, в който се продават храни и напитки, ще поема обратно през София за Дунавската равнина в 13:25 ч. и ще преминава през Пазарджик в 13:50 ч. и София около 16:15 ч. Пристигане в Горна Оряховица - 20:05 ч. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?