102

Как преди 50 г. звезден ЦСКА дойде за сватба в Пазарджик

На днешния ден преди 50 години в Пазарджик се случва нещо без аналог. На стадион "Любен Шкодров" за приятелски мач с тогавашния ФК Бенковски(сега Хебър) пристига звездния тим на ЦСКА "Червено знаме", който само две седмици преди това играе паметните  3 мача от турнира за Купата на европейските шампиони срещу италианския колос Интер(Милано). По това време за столичани се състезава почти целият национален отбор на България - Стоян Йорданов, Иван Василев, Борис Гаганелов, Христо Маринчев, Димитър Пенев, Никола Радлев, Аспарух Никодимов, Борис Станков, Цветан Атанасов, Никола Цанев, Димитър Якимов и др. Треньори пък са Манол Манолов-Симулията и Никола Ковачев. 

Легендарният треньор на ЦСКА Манол Манолов-Симулията поздравява сем. Димитрови 

Софиянци не идват в Пазарджик просто за приятелски мач, а за да станат "черешка на тортата" за сватбения ден на тогавашният ляв инсайд(полузащитник) на ФК Бенковски(сега Хебър) Димитър Димитров-Кибика и бъдещата му съпруга - волейболистката по това време Живка Димитрова.

Двамата днес празнуват 50 г. съвместен живот!

"Тогава, преди 50 лета, историята ни започна по нетрадиционен начин", започва разказа си пред "Марица" развълнуваната Живка Димитрова. 

"Неделята наистина беше ден вторник от седмицата за Пазарджик. Защото някой беше решил, че само в дните понеделник и вторник в Пазарджик може да има брачни церемонии в Градския народен съвет, докато почивните събота и неделя бяха определени за брачни съюзи само за жителите на столицата. Всъщност в понеделник и вторник се случваха и много други неща, които иначе обичайно ставаха през почивните дни от седмицата. С моя Митко се познавахме от няколко години. Връзката ни беше естествена и повече от нормална. Имахме много сходни интереси... И един от тях беше футболът! Аз, като запалянко, а той като действащ футболист в местния клуб на нашия град", разказва дългогодишният общински служител и счетоводител на "Ансамбъл  Пазарджик" Живка Димитрова.  

Точно страстта й към футбола я отвежда на сватбата, състояла се на 21 май 1974 година.

"След заветното „да“ в Градския съвет, отидохме директно на стадион "Любен Шкодров", където трябваше да се проведе приятелски мач на родният „Хебър“ с името „Бенковски“ по онова време и отбора на ЦСКА "Червено знаме". В началото на мача булката, т.е. аз, се озовах на терена с бялата си рокля и с костюмирания ми Митко. Отидохме в центъра на футболното игрище с големите звезди на ЦСКА и нашите пазарджишки футболисти, а аз символично дадоха началния удар. Беше нещо уникално за времето си", споделя с огромно вълнение Живка Димитрова. 

Тя вече не си спомням какъв е бил резултатът от срещата, но казва, че истинската победа е била за бъдещото семейство Димитрови.

"Такава емоция никога не се забравя! След края на мача отидохме с двата футболни отбора в любимото ни село Мирянци. ЦСКА тъкмо бяха сефтосали новия си клубен автобус, западно производство, който за онова време беше нещо фантастично. Когато феновете на футбола разбраха, че в село Мирянци е дошъл целият състав на армейците, на сватбата стана истинско стълпотворение от хора. 

Такова беше началото на съвместния ни живот - с младост, вяра, надежда и обич! Така и продължаваме", сподели още г-жа Димитрова.

Живка и Димитър Димитрови на сватбата на по-малкия си син Борис със съпругата му Тина преди точно 1 година

От брака си с Димитър Димитров - Кибика, тя има двама синове - Борис Димитров, който от 8 години ръководи администрацията на ФК Хебър и Славей Димитров. Живка и Димитър се радват на внучето си Виктория, дъщеря на големият им син, а скоро очакват и внучка от любовта на Борис с Тина. 

"Честити ни 50 години заедно! Благодаря за всичко, което е част от мен днес! Благодаря за нашия живот - животът на семейство Димитрови и продължението ни - синовете ти и техните семейства!", каза на финал Живка Димитрова. 

 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
4.2/5 от 11 оценки
4.2/5 от 11 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?