Следвайте ни

Жена с листериоза лекуваха в МБАЛ-Пазарджик

viber icon

27-годишна жена, болна от листериоза, е лекувана в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик през месец декември.  Поради неблагополучно завършила бременност , са направени изследвания и причинителят, който е  изолиран от кръвта и е  Листерия моноцитогенес. Проведено е съответното лечение и пациентката е изписана клинично здрава. Взети са контролни изследвания  и няма микробен растеж до момента, съобщи началникът на Инфекциозно отделение-Пазарджик д-р Мария Пишмишева. 

 

Листериозата е инфекциозно заболяване с разнообразни клинични симптоми, които зависят от възрастта на заразения. Причинява се от бактерията  Листерия моноцитогенес. 

Резервоар и източник на инфекцията са много диви и домашни животни, както  и гризачи. Листериите се отделят с млякото, урината, околоплодните води на заразените животни. Бактериите са много устойчиви и дълго време се съхраняват в почвата и при ниски температури. Може да останат жизнеспособни и в продукти, които се съхраняват в хладилник .  

Заразяването на човека става най-често по алиментарен път - т.е. при консумация на контаминирани хранителни продукти - несварено мляко от заразено животни, млечни продукти -"пресни" - сирене, кашкавал. Възможно е заразяване и при консумация на недобре измити плодове и зеленчуци.  

 

Най-застрашени са  хората  с имуносупресия / дори и физиологична / - бременни жени, новородени деца, пациенти с трансплантирани органи, захарен диабет, цироза, онкологични заболявания и др.  

 

Инкубационният период е  между 4-45 дни .

Заболяването започва с повишаване на температурата. Част от болните развиват ангина и се уголемяват шийните лимфни възли. При по-възрастни болни, които имат  пряк контакт с животни, може да се развие конюктивит, който протича тежко. 

Най-опасна е септичната форма, при която са засегнати различни органи и системи, включително нервната система - развива се менингит, енцефалит или абсцес на мозъка. 

Листериозата при бременни жени  най-често протича без характерни симптоми и се доказва само с изследвания. 

Листериоза при новородени зависи от периода на заразяване - тежки случаи се наблюдават при заразяване преди раждането или около него - наблюдава се тежко протичане, често такива деца загиват.  

 

Лекарите препоръчват  да не се консумира непреварено мляко, меки и неузрели сирена, неузрял кашкавал. Това важи особено за бременните жени и хора с имуносупресия.

 

От Инфекцозно отделение информирaт още, че се увеличава броят  на  болните от морбили. Към 19.12 те вече са 72-ма. До месец септември са регистрирани 43-ма  заболели и оттогава  до момента  са  открити още 29.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?