32

Жалват се на омбудсмана от ветеринар заради починало куче

Граждани се оплакват най-много от местни институции и регионални представителства

Стопанин е подал жалба до омбудсмана на Пазарджик Георги Шопов срещу ветеринарен лекар. Човекът се оплакал, че кучето му починало след неадекватно лечение.

Жалбата е една от общо 68-те, постъпили при обществения посредник през изминалата година. 40 от тях са подадени писмено, останалите са устни. 

От постъпилите сигнали 27 се отнасят до дейността на местни институции или местни представителства на различни ведомства. В 8 от случаите е поискано почистване на детски площадки, кастрене на дървета, поддържане на градинки за отдих.

Четири жалби са срещу стопани, неспазващи правилата за отглеждане на домашни любимци. Част от тези сигнали са били подкрепени от групи граждани.

Интерес будят и сигналите, също подкрепени от множество жители на Пазарджик, срещу ширещата се просия в града и най-вече в центъра. Хората пишат до омбудсмана, че немалка част от търсещите милостиня използват за целта деца. Доста граждани се дразнят и от това, че няма забрана за движение на велосипеди и тротинетки в пешеходната зона, което пък често води до инфарктни ситуации. 

И през изминалата година са постъпили доста жалби от действията или бездействието на институции като енергоразпределителното дружество, осигурителни фондове, МВР, ТЕЛК, социалните служби, РДНСК, банки и други. 

В анализа на обществения посредник се казва, че през 2022-ра не са получавани писмени сигнали извън неговите правомощия. Съществена пречка обаче се оказва неспазването на сроковете за извършване на проверка и представяне на отговор по съответните жалби. По тази причина не е приключила работата по 17 сигнала. От устните сигнали извън правомощията на омбудсмана са били само 4 - основно в ресора на съдебната власт.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?