Следвайте ни

Извънредни мерки: Отбиват води от язовир "Белмекен" към Перник

viber icon

Премиерът Бойко Борисов свика среща с министъра на околната среда и водите Емил Димитров, на икономиката Емил Караниколов и на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с представяне на проекти за решаване на водната криза в Перник.

На работна среща са и кметовете на София и на Перник - Йорданка Фандъкова и Станислав Владимиров, областният управител на Перник Емил Костадинов, както и представители на държавната и общинската администрация.

В понеделник МС ще предложи на Столична община за преминаване на обеми вода през тръбите на София до Перник, обяви министър Емил Караниколов на специален брифинг след срещата.

„Накратко още преди два месеца по разпореждане на МОСВ НЕК започна да отбива част от водите на водосбора на язовир „Белмекен“ към водосбора на „Бели Искър“. Към момента, вследстиве на това действие, наличните обеми в язовира в Бели Искър са увеличени с 4 млн. кубични метра за срок около два месеца. Водата, която от водосбора на „Белмекен“ се пренасочва към Бели Искър е около 500 литра в секунда. Решението, което направихме е единственото в момента, което може да се направи, така че да обезпечим следващите няколко месеца в Перник да има вода, докато язовир „Студена“ започне да се пълни е следното: още в понеделник правителството ще направи предложение до Столична община, до СОС като принципал на ВиК инфраструктурата да получим съгласие, възмездно, за преминаване през ВиК инфраструктурата на Столична община на обеми, подавани към Перник. Възнамеряваме да изградим един водопровод от Мало Бучино до Перник да се включи в системата на Перник, не в язовир „Студена“, чиито обем от вода, който ще се подава е средно около 300 литра на секунда. Говорим за обеми около 700 хил. куб. метра на месец. Това е специално насочена вода за нуждите на Перник. Срок за изпълнение между 35 и 45 дни“, каза още Караниколов.

Министърът поясни, че в сряда може да се започнат строително-монтажни действия. „Имаме 12 екипа в момента подготвени, имаме възможност да ги увеличим, ще работим 24 часа, дори ще имаме нощен труд“, подчерта той.


„Към момента водата в язовир „Студена“ при този дебит вход и изход може да покрие около 2 месеца . Нещата се подобряват, но ние трябва да предприемем незабавни действия. Освен това изключително важно. Вече сме направили предложения на предприятията в Перник за един водоем, който е съвсем близко до тях, при който държавата ще трябва да се ангажира да изгради 800 метра водопровод. Това може да стане в близките две седмици“, каза още Караниколов. Той увери, че цената на водата в Перник няма да бъде увеличавана и променяна.

Вариантът да се водоснабдяваме от водосбора на „Белмекен“ ще даде гаранция и сигурност, каза и кметът на Перник Станислав Владимиров след срещата при премиера Бойко Борисов за кризата в Перник. "За мен това решение е най-правилното, най-целесъобразното“, допълни Владимиров.
„Последните два месеца имаше краткосрочни и дългосрочни мерки, които бяха начертани. Някои от тях се изпълниха, някои от тях отпаднаха по нецелесъобразност. Подмени се голяма част от подземната ни инфраструктура“, каза още той.

"Преминаването на вода през водопровода на София към Перник няма да засегне водоподаването в столицата", обяви и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Източник: https://novini.bg/

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?