Следвайте ни

Извадиха над 20 тона боклуци от Паша арк

Повод за размисъл: Атракция или тресавище искаме да бъде каналът?

viber icon

Над 20 тона отпадъци извадиха от градската част на емблематичния за Пазарджик канал Паша арк работници на "Напоителни системи". Това е резултатът от традиционното пролетно почистване на съоръжението, като в отстраняването на огромните количества боклук се включиха багери и камиони на общината.

 

Всяка пролет от държавното предприятие организират почистването на канала, живописно прекосяващ града ни и смятан за една от неговите уникални атракции, но същевременно превръщан в тресавище с купищата отпадъци. Въпреки многото призиви да се пази чист, защото е буквално под прозорците на някои от домовете по течението му, и този път състоянието му бе потресаващо - на прага на поливния сезон се оказа заринат с хорските боклуци, хвърляни кой знае защо в коритото вместо в предостатъчното съдове в околните квартали.

"Каналът вече е почистен, товарим последните количества отпадъци и с помощта на Община Пазарджик те ще бъдат извозени до Регионалното депо" - съобщи вчера на финала на акцията управителката на пазарджишкия клон "Тополница" към "Напоителни системи" Сашка Целева, като специално благодари на местната администрация за съдействието. Но не скри разочарованието си от факта, че след толкова призиви и тази година пазарджиклии хем се оплакват колко е мръсен Паша арк, хем очевидно продължават сами да допринасят за това.

Поправянето на грешките им е отнело няколко дни работа. Първо са събрани боклуците край канала и са извозени, след което на място са изпратени багери, за да изгребат всичко излишно от коритото и да го подготвят за започващия всеки момент поливен сезон. Вече постъпват и първите заявления за вода от земеделски производители, а когато се уточни от коя дата им трябва водата, тя може да бъде осигурена. Очаква се да има достатъчни количества - язовир "Тополница" е на контролния си обем от 125 милиона кубика. Почти всички напоителни съоръжения извън града също са почистени, защото навикът те да се превръщат в сметища явно не е само запазена марка на пазарджиклии. Извършени са и неотложни ремонти на критични участъци и пропуквания след зимните студове.

Сашка Целева допълва, че всяка пролет предприятието плаща наистина солидни суми за тези дейности. Това са напразно хвърлени пари, които иначе биха могли да се инвестират смислено в други, по-важни неща, допълва управителката. Например - в заздравяване и текущи ремонти, от които строената през социализма и доста амортизирана на места мрежа има нужда. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?