Изследване за сестрите Доспевски спечели златен медал

Изследването на пазарджишката читалищна деятелка Зорница Баракова за сестрите Доспевски спечели преди дни първа награда и златен медал на Третия национален конкурс "Млад краевед - родоизследовател"( III - та възрастова група), Стара Загора, с председател на журито проф.д-р Цонка Каснакова. Това съобщи за "Марица" авторката, която с вълнение открива интересно и вероятно неслучайно съвпадение. На 24 октомври са се навършили 130 години от рождението на Мария Доспевска, а призът идва само два дни след тази паметна дата.

Проучването проследява уникалния живот-пламък на двете жени, видни интелектуалки в българското културно пространство от 20-30-те години на миналия век, Мария и Йорданка (Дарлинг) Доспевски, внучки на бележития възрожденски художник Станислав Доспевски. То е спечелило висока оценка от старозагорската публика, включваща видни историци и краеведи.

Кръглата годишнина и голямото признание, дадено от специалисти в тази област, тара Зорница Баракова да обмисля издаване на книга с изследването и дори вече е доста напред с реализацията на идеята. И тъй като крайната й цел е изданието да бъде предоставено безплатно за библиотеки, читалища и Държавния архив, Баракова се нуждае от още малко помощ от спонсори.

"С представянето на книгата да се просветли и реабилитира името на двете жени-интелектуалки - с висши образования по изобразително изкуство и музика, дипломирали се в Германия и Чехословакия, знаещи по няколко чужди езика, с принос към културния живот на България през 20-30-те г. на миналия век, принадлежали по идейни убеждения към Учението на българския духовен мъдрец Петър Дънов.

Книгата ще бъде подарявана на библиотеки и архиви. В момента е в процес на предпечат и се надявам скоро да влезе в печатница", казва авторката.

Тя се обръща с призив към пазарджиклии и други родолюбци да я подкрепят в стремежа й да остави за поколенията историята на сестрите Доспевски.

Финансова помощ може да се предостави лично или чрез банкова сметка.

ОББ - Обединена българска банка - клон Пазарджик
Банкова сметка:
BG27UBBS82411018065917
BIC: UBBS BGSF
Зорница Крумова Баракова

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?