32

Изправят пред съда полицая, прегазил до смърт момиченце в Братаница

На 6 април в Окръжния съд започва делото срещу служителя на сектор "Борба с организираната престъпност" Владимир Панайотов, който през лятото на миналата година помете със служебна кола малката Моника на пешеходна пътека в центъра на Братаница. Окръжната прокуратура в Пазарджик е внесла обвинителен акт, насрочено е и първото заседание от процеса - то ще бъде на 6 април, съобщиха за "Марица" от ведомството. Обвинението срещу спецполицая е по чл. 343 (3), буква Б от Наказателния кодекс - за причиняване на смърт по непредпазливост, а предвиденото наказание - от 3 до 15 години лишаване от свобода. Първото заседание е разпоредително, като ако по време на него подсъдимият признае вината си, делото ще мине по съкратена процедура, а наказанието ще бъде намалено с една трета.

Припомняме, че грозният инцидент стана в центъра на Братаница на 19 юли миналата година. Моника и братчето й отивали да си купят сладолед. На пешеходната пътека няколко коли спрели да им осигурят предимство, но в този момент служебен автомобил "Шкода" на МВР ги изпреварил с висока скорост и ударил момиченцето, което издъхнало минути по-късно. После се качил на тротоар, прекършил пътен знак и спрял едва пред входа на близка аптека. Като по чудо при произшествието няма други пострадали. Полицаят пък обяснил, че бързал за служебен ангажимент.

Случаят предизвика вълна от масови протести, които тръгнаха от Братаница, но после обхванаха и съседни населени места. В памет на Моника и в знак на съпричестност към почернените й близки стотици хора се присъединиха към исканията да се направи необходимото за ограничаване на скоростта по републиканското шосе, преминаващо през Братаница, по което през годините назад са ставали множество тежки катастрофи. Освен това протестиращите настояха срещу Панайотов да се води справедлив процес и той да получи адекватно наказание.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?