Следвайте ни

Изпращат с почести наша ромка отличничка от холандска гимназия

viber icon

Холандска гимназия организира изпращане с почести за ромска девойка с пазарджишки корени, завършила средното си образование с отличие. Милата церемония е приятелски подарък за 16-годишната Александрина, която по десетобалната система е с успех 9. Тя е избрана да бъде рекламно лице на учебното заведение - нейна снимка, заедно с класната й ръководителка, е поставена на билбордове, както и на сайта на средното училище.

От клипове, разпространени от бащата на момичето - Янко Янков, се вижда как в гимназията посрещат Александрина в шатра на открито (вероятно заради строгите противоепидемични мерки), украсена с балони, пъстри хартиени цветя, звучи весела музика. Девойката преминава символично по червен килим, посрещат я учители, канят я да седне на маса и да подпише документи, после й връчват дипломата за средно образование. Класната й разговаря с нея, вероятно й пожелава успехи, после топло я прегръща. Преди церемонията пък момичето е изпратено със също толкова заслужени почести и от дома си към училище.

Амбициозната ромка е наследила полезната доза упорство от родителите си и най-вече от баща си, който много се гордее с циганския си произход. Тръгнал от гетото на Пазарджик, той преминава през изпитанията на живот като незаконно пребиваващ в Холандия и неговорещ езика на местните, но с труд успява да се наложи в чуждата страна. Днес вече има своя законна строителна фирма и цялото му семейство са с нидерландско гражданство. Още като дете е осъзнавал ролята на образованието, разказва, че е печелил математически олимпиади. Сега мечтата му е да види двете си дъщери и сина си високо образовани и успели в живота. А те правят всичко по силите си, за да го дарят с това щастие.

"Когато разбрах, че точно дъщеря ми ще бъде рекламата на своето училище, сякаш полетях, сякаш не стъпвах на земята! Огромно удовлетворение, неописуема радост! Сигурно всеки родител би се почувствал така и на всеки родител го пожелавам!" - с вълнение разказва Янко.

Мечтата на Александрина пък е да бъде детска лекарка. През август ще кандидатства в медицински университет. Отсега е категорична, че когато някой ден има свои деца, най-много ще държи да са високо образовани. Подчертава, че знанието отваря пред човека почти всички врати. Освен това мечтае някой ден децата й да се върнат в родината на дядо си, където обаче да не почувстват пренебрежение заради етноса им.

Красивата пазарджиклийка разказва, че именно това й е дало шанса да изпъкне в нидерландското училище. В него учат деца от различни етноси и раси, но на всички се дава равен старт и се обръща достатъчно внимание. 

Системата прави всичко възможно, за да им даде професия или поне занаят. На когото не му върви учението, първо опитват да му помогнат с допълнителни уроци, а ако не стане, търсят таланта му и според това го изпращат да стажува в някоя фирма. Ако има заложба да е дърводелец - в дърводелски цех, ако го влече фризьорството - в салон за красота. Така още с приключване на средното си образование всеки получава шанса да се труди и да изкарва добра заплата. Сериозен стимул обаче е и фактът, че там без диплома единствено можеш да станеш черноработник.

Съветът на Александрина към ромските деца в България е да учат колкото може повече - от това зависи не само тяхното бъдеще, но и на децата им. Според нея обаче проблемът с нежеланието им да се образоват е не толкова в семействата, колкото в цялата система. В Холандия осигуряват присъствието на децата в клас, ако се наложи и с принуда.

Янко разказва как преди години заради смърт на близък се прибрали в Пазарджик. Съпругата му и двете им дъщери решили да поостанат, а таткото се върнал в Нидерландия. След 2 седмици получил писмо, че ако до три дни децата не се явят в училище, го застрашава 8000 евро глоба.

"Да видиш тогава как за 24 часа ги придвижих от Пазарджик до Холандия! Иначе си плащам като поп, но и това не решава въпроса. После идват социалните, идват от "Закрила на детето" и ми държат сметка защо не пращам децата на училище. Търсят проблема в мен и майка им, не в самите деца", разказва Янко.

За неговите две дъщери и сина му Холандия е като родина. Възпитани са да спазват правилата и да са дисциплинирани. Едва на 16 Александрина вече е завършила гимназия, защото системата обхваща малчуганите още от 4-годишна възраст. Преди това семействата им само получават уведомителни писма, че децата задължително трябва да тръгнат на училище, както и в кое учебно заведение са записани. Това се прави служебно от общината, родителите нямат ангажимент да търсят места.

Янко обаче е убеден, че дъщеря му нямаше да е толкова успешна, ако е трябвало да учи в България, защото въпреки усилията за интеграция училищата още се делят на ромски и български. В ромските масата ученици не е на ниво, няма го добрият пример на амбициозни и успешни съученици, за да следват техния път, да им подражават. Докато това не се промени, ромчетата нямат големи шансове да успеят в образованието, сигурен е пазарджиклията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?