Следвайте ни

Бг ромката Александрина - рекламно лице на холандска гимназия

Амбициозната девойка от Пазарджик мечтае да стане детски лекар

viber icon

Холандска гимназия организира изпращане с почести на ромска девойка с пазарджишки корени, завършила средното си образование с отличие. Милата церемония е приятелски подарък за 16-годишната Александрина, която по десетобалната система е с успех 9. Тя е избрана да бъде рекламно лице на учебното заведение - нейна снимка заедно с класната й ръководителка, е поставена на билбордове, както и на сайта на средното училище.

В гимназията посрещат Александрина в шатра на открито (вероятно заради строгите противоепидемични мерки), украсена с балони, пъстри хартиени цветя, звучи весела музика. Девойката преминава символично по червен килим, посрещат я учители, канят я да седне на маса и да подпише документи, после й връчват дипломата за средно образование. Класната й разговаря с нея, пожелава й успехи, после топло я прегръща. Паметните мигове са запечатани в клипове, разпространени от бащата на момичето - Янко Янков. Преди церемонията пък Александрина е изпратена с почести и от дома си към училище.

Амбициозната ромка е наследила полезната доза упорство от родителите си и най-вече от баща си, който много се гордее с циганския си произход. Тръгнал от гетото на Пазарджик, той преминава през изпитанията на незаконно пребиваващ в Холандия, без да знае езика, но с труд успява да се наложи в чуждата страна. Днес вече има своя законна фирма и цялото му семейство са с нидерландско гражданство. Още като дете осъзнал ролята на образованието, разказва, че е печелил математически олимпиади. Сега мечтата му е да види двете си дъщери и сина си високообразовани и успели в живота. А те правят всичко по силите си, за да го дарят с това щастие.

"Когато разбрах, че точно дъщеря ми ще бъде рекламно лице на своето училище, сякаш полетях, сякаш не стъпвах на земята! Огромно удовлетворение, неописуема радост! Сигурно всеки родител би се почувствал така и на всеки го пожелавам!", с вълнение разказва Янко.

Мечтата на Александрина е да стане детска лекарка. През август ще кандидатства в медицински университет. Отсега е категорична, че когато някой ден има свои деца, най-много ще държи да са добре образовани. Подчертава, че знанието отваря пред човека почти всички врати. Освен това мечтае някой ден децата <210> да се върнат в родината на дядо си, където обаче да не се почувстват пренебрегнати заради етноса им.

Красивата пазарджиклийка разказва, че именно това <210> е дало шанса да изпъкне в нидерланското училище. В него учат деца от различни етноси и раси, но на всички се дава равен старт и се обръща достатъчно внимание. 

Системата прави всичко възможно, за да им даде професия или поне занаят. На когото не му върви учението, първо опитват да му помогнат с допълнителни уроци, а ако не стане, търсят таланта му и според това го изпращат да стажува в някоя фирма. Ако му се удава да е дърводелец - в дърводелски цех, ако го влече фризьорството - в салон за красота. Така още с приключване на средното си образование всеки получава шанса да се труди и да изкарва добра заплата. Сериозен стимул обаче е и фактът, че там без диплома единствено можеш да станеш черноработник.

Съветът на Александрина към ромските деца в България е да учат колкото може повече - от това зависи не само тяхното бъдеще, но и на децата им. Според нея обаче проблемът с нежеланието им да се образоват е не толкова в семействата, колкото в цялата система. В Холандия осигуряват присъствието на децата в клас, ако се наложи, и с принуда.

Янко разказва как преди години заради смърт на близък се прибрали в Пазарджик. Съпругата му и двете им дъщери решили да поостанат, а таткото се върнал в Нидерландия. След 2 седмици получил писмо, че ако до три дни децата не се явят в училище, го застрашава 8000 евро глоба.

"Да видиш тогава как за 24 часа ги придвижих от Пазарджик до Холандия! Иначе си плащам като поп, но и това не решава въпроса. После идват социалните, идват от "Закрила на детето" и ми държат сметка защо не пращам децата на училище. Търсят проблема в мен и майка им, не в самите деца", разказва Янко.

За неговите две дъщери и сина му Нидерландия е като родина. Възпитани са да спазват правилата и да са дисциплинирани. Едва на 16 години Александрина вече е завършила гимназия, защото системата обхваща малчуганите още от 4-годишна възраст. Преди това семействата им само получават уведомителни писма, че децата задължително трябва да тръгнат на училище, както и в кое учебно заведение са записани. Това се прави служебно от общината, родителите нямат ангажимент да търсят места.

Янко обаче е убеден, че дъщеря му нямаше да е толкова успешна, ако е трябвало да учи в България, защото въпреки усилията за интеграция, училищата още се делят на ромски и български. В ромските масата ученици не е на ниво, няма го добрия пример на амбициозни и успешни съученици, за да следват техния път, да им подражават. Докато това не се промени, ромчетата нямат големи шансове да успеят в образованието, сигурен е пазарджиклията.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Анонимен

Анонимен

05.07.2020 | 19:42

Браво

Отговори
3 2
Истина

Истина

06.07.2020 | 01:08

На кое БРАВО....?????????????????????? Че една МАЙМУНА е завършила 12 клас ли ?

Отговори
2 4
Истина

Истина

05.07.2020 | 17:22

Дори не можах докрай да изчета тази П..О..В..Ъ...Р....Н.Я. наречена статия.Аз завърших 12 клас също с отличен ,но не съм станал рекламно лице на каквото и да е училище,,явно защото не съм М,.А,..Н...,Г.,А..Л от п.а.з.ар.д.ж.и.ш.к.а.т.а ц..и..г..а..н..с..ка. махала.Всички сме наясно какви Л/И/Ц/Е/М/Е/Р/И и Б,.О...К..Л..У..Ц..И са холандците..За да се харесат на новия световен еврейски ред ще дадат жените си и на уличните к.у.ч.ет..а а те ще се .с.ъв.о.к.у.п.л.я.ва.т. .с м.а.га.р.е.т.а само и само да са по католици от папата.Писна ми ежедневно да ме облъчват с Н.Е.Г..Ъ..Р.С.К.И фе.к.а.л.ии,Ц.И.Г.А..Н.С.К.И простотии..някаква м..а..н..г..а..л..к..а завършила училище и АЛЕЛУЯ..дайте цяла статия да постнем за това --все пак не се вижда всеки ден Ц..И..Г..А..Н..К..А да завърши СРЕДНО...Ама трябва ли нас ВИСШАТА раса да ни занимавате с подобни П.Р..О..С..ТА..Щ...И..Н..И. .или пък онея М.А.Й.М..У.Н.И. .от АФРИКА бившите роби и п.о.д.чо.в.е.ц.и. от организацията BLACK M.O.N.K.E.Y. MATTER подкрепяна от терористичната ционистка комунистическа организация на АНТИФА ? Ай СИКТИР БЕ

Отговори
5 7
Истина

Истина

05.07.2020 | 23:40

Няма да е лошо да идеш на лекар ,много си зле.Помоли се на Бог да ти отвори очите!!

Отговори
2 2
Истина

Истина

06.07.2020 | 01:07

Моля се на БОГ всеки ден такива МА.Н.Г.А.Л.И. като тебе просто да изчезнат от моята родина която моя народ е оставил на мен и такива като мен.Това е България,а не МАНГАЛИЯ...Отивайте си в ИНДИЯ и ни оставете на мира....мръсни човекоподобни

Отговори
2 2
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

05.07.2020 | 17:03

Три години живях там и много добре знам нивото на холандското образование.Нашите деца в България които са в четвърти клас,ако отидат там,най-спокойно могат да защитят материала за осми клас.Натъквал съм се на няколко случая,когато съм задавал въпрос на холандски отличници къде се намира България и същите тези многознайковци са ми отговаряли,че въобще не знаят,че съществува такава държава в Европа.А иначе се смятат за най-великите и най-умните в света.Така,че това момиченце,да е живо и здраво, дори и с малко повече познание на учебният материал,веднага там може да стане даже и кралица на гимназията.Но ако дойде тук в България за същите знания,може да получи максимум оценка добър-4.

Отговори
7 3
123

123

05.07.2020 | 16:44

То като не ви се ходи и на училище и искате да правите каквото ви се иска ви е виновна системата в България. Тя България за всичко ви е виновна, и за боклуците в махалите. Иначе и тук ви заплашват и налагат глоби ама не ги плащате! Иначе поздравления за успешните дъщери да продължават все така и да са живи и здрави! Като отидете в друга държава се стремите да спазвате законите там и да сте примерни! Ви

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?