102

Изложбата „Кралско вълшебство от порцелан“ бе открита в Белово

По повод Европейската нощ на музеите в беловския музеой бе открита изложбена колекция от сувенирни чинии и керамични плочки „Кралско вълшебство от порцелан“. Тя представя културното наследство и историята на Велико херцогство Люксембург - една от най-малките държави в Европа и единствената в света със статут на Великото херцогство. 

Порцеланът е местно производство с изключително качество. Експонатите са изработени от края на ХVІІІ в. до края на ХХ в. във фабриките „Бох“ и „Вилеруа и Бох“, които имат над 270 годишна история в производството. Колекцията е съпроводена със 7 информационно-образователни постера за Великото херцогство и за производството на порцелана. Тя е съставена от по-малки колекции: „Замъци“, „Войници“, „Институции“ и др. Може да се проследи цялата история на Люксембург – тук е изобразен основоположникът на династията на Хайнрих VII, управлявал от 1302г., 12-те замъка-лицето на страната, изобразени от двама автори, като една от чиниите и произведена през 1857г., колекция войници проследява униформите и въоръжението на войската, представени са градовете по течението на р. Мозел – въобще едно пълно представяне на страната – визитка от красота и вдъхновение.

Колекцията е собственост на  Атанас Атанасов, по професия психолог. Завършил е във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и е специализирал спортна психология, от 2005 г.  работи с различни атлетически и футболни клубове в България и Белгия. Той от години живее в Люксембург. Началото на колекционирането полага дядо му. След това вуйчо му, като музикант, носи различни чинии от турнета в Западна Европа. Сега, живеейки в Люксембург, Атанас Атанасов дообогатява колекцията, притежава над 300 порцеланови чинии и керамични плочки. 

Изложбата може да бъдe разгледана  до 21 юли с работно време от 9:00 до 18:00 ч. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?