Следвайте ни

Изложба за Христо Г. Данов гостува в Пазарджик

viber icon

Изложбата „Христо Г. Данов - книжарят, когото наричаха министър“ ще бъде открита днес в 17 часа в залата за временни експозиции на Регионалния исторически музей в Пазарджик​ и ще остане експонирана до 4 ноември.

В 15 фотодокументални табла е проследен житейският път на ​възрожденеца, дейността му като книжар, издател и печатар. 

Изложбата е дело на специалистите от музейна експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век” (къща музей „Христо Г. Данов“). В петнадесет фотодокументални табла е проследен житейският път на Христо Данов, дейността му като книжар, издател и печатар, и ролята на неговата книжарница на „един вид министерство на Народното просвещение за целокупна България“. Богатият и широкообхватен репертоар на неговото издателство е илюстриран с оригинални издания на учебници и книги, учебни картини, учебни помагала. Представено е участието на именития книгоиздател в Първото българско земеделско-промишлено изложение през 1892 г. и дейността му като кмет на гр. Пловдив. Изложбата се допълва от негови лични вещи, повечето от които представляват почетни грамоти, адреси и подаръци, връчени на Христо Данов по повод 50-годишния юбилей от началото на неговата книгоиздателска дейност през 1905 г.

В изложбата е представен и безценен експонат, собственост на РИМ – Пазарджик, „Географико-историко-статистическо описание на Татар Пазарджишката кааза“, първо издание, 1870 г., с ръкописни поправки на автора Стефан Захариев.

Изложбата ще остане експонирана до 4 ноември 2019 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?