32

Изложба „Училищни уреди и апарати“ представят в музея

На 20 май 2022 г. в централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „Константин Величков“ 15, ще бъде открита изложбата на Национален музей на образованието – Габрово „Училищни уреди и апарати“.

Изложбата представя училищни уреди и апарати и пет илюстративни табла със снимки от кабинети по физика и химия от 70-те години на XIX в. до средата на ХХ в.

В изложбата също така ще бъдат експонирани снимки, вещи и документи от фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик, отразяващи училищния живот от края на XIX в. до втората половина на ХХ в. 

От 1884 г. се слага началото на организираното доставяне на училищни уреди и апарати. Снабдяването става чрез Министерство на просвещението, което поддържа връзка с редица водещи  европейски производители. Някои уреди се изработват и в България – в технически работилници, във Висшето училище и от учители ентусиасти.

Сполучливото техническо изпълнение, издържаният им естетически вид и качествена изработка са ги правили в миналото необходими и желани нагледни средства, а днес те са ценни музейни експонати. Колекцията от училищни уреди и апарати предизвиква траен интерес у посетителите.

Изложбата може да бъде посетена до 24 юни 2022 г. в работни дни – от 9.00 до 17.00 ч., събота и неделя – от 10.00 до 17.00 ч. Телефон за връзка и заявки: 034/443 108 (вътрешен 103). 

*РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПАЗАРДЖИК

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?