Следвайте ни

Изискан празник с високи гости за 140-годишнината на съда

viber icon

Изискано тържество организираха по повод 140 години от създаването на Окръжния съд служителите от екип на ведомството. Празникът събра в зала „Маестро Георги Атанасов високи гости, сред които бяха Боряна Димитрова – член на Висшия съдебен съвет, Ралица Негенцова – председател на Висшия адвокатски съвет, Благовест Пунев - бивш конституционен съдия, чиято юридическа кариера е дълбоко свързана с Пазарджик, областният управител Стефан Мирев, председателят на Общинския съвет Хари Харалампиев, кмета Тодор Попов, апелативни съдии от Пловдив, председатели на окръжни и районни съдилища от региона и страната, прокурори, адвокати, бивши и настоящи служители на системата.

Специален и особено вълнуващ за пазарджиклии акцент в програмата беше представянето на юбилейното издание, събрало в 90 страници най-значимите моменти от история на на правораздавателното ведомство. 

„140 години история – това е изключително респектиращо, защото точно толкова е и историята на възродена България“, с вълнение отбеляза председателката на Окръжния съд Елеонора Серафимова. Тя приветства колегите си, като подчерта, че е изключително радостна всички заедно да са на тържеството по повод юбилея.

Автори на уникалното издание са д-р Румяна Кацарова и Елисавета Иванова, чийто живот е тясно свързан с музея в Пазарджик и историята на града ни. Двете разказаха, че при подготовката на книгата се натъкнали на неизвестни досега факти и ценни документи. Например - Георги Консулов – първият председател на съда е бил и председател на Частния революционен комитет, основан от Левски в Пазарджик. Яков Матакиев, който пък е бил кмет на Пазарджик, също е ръководил съда, а освен това е бил председател на Революционния комитет, основан от Бенковски в Пазарджик. Друг председател на правораздавателната институция - Данаил Юруков, пък е бил и кмет на Пловдив. Сред илюстрациите читателят може да види ценни документи, факсимилета, богат снимков материал. Специално място е отделено за делото по едно знаково за страната ни престъпление – убийството на Алеко Константинов, разстрелян край село Радилово на 11 май 1897 г.

Организатор на засадата бил кметът на селото Петър Минков, а  физическите убийци на Алеко били Милош Топалов и непълнолетният Петър Салепов. На съдебния процес в Пазарджишкия съд през ноември 1897 г. тримата обвиняеми били осъдени на смърт.

По-късно присъдата на непълнолетния Салепов била заменена с 15 г. затвор, а другите двама били обесени няколко месеца след процеса. Възстановката, в която ще участват и ученици, ще бъде на 17 юни, уточниха от съда в Пазарджик.

Специалният за всички магистрати в Пазарджик ден продължи с концерт на Пазарджишкия симфоничен оркестър и Гергана Русекова, солист на Софийската национална опера и балет. За финал бе организиран празничен коктейл.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?