32

Изграждат параклис на историческия връх Велийца

По идея на ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Велинград е започната инициатива за изграждане на параклис „Свети Георги” на връх Велийца. Така ще бъде почетена паметта на 42-мата герои от 27-ми Чепински пехотен полк и 39-ти Пловдивски пехотен полк, загинали в първия ден на Балканската война за свободата на Родопа планина.

Проведена бе среща за учредяването на инициативния комитет за изграждането на параклиса, съобщиха инициаторите. Председателят на Общинската организация на СОСЗР о.з. м-р Златев запозна присъстващите с историята на сраженията и мотивите за построяване на параклиса. Кметът на общината д-р Коев подкрепи идеята и подчерта необходимостта от запазване историческата памет сред населението в този район. Одобрение и подкрепа за начинанието изразиха и други представители от обществени организации, бизнеса и образованието в града и областта. Ще бъде открита сметка за дарения от граждани и фирми за подпомагане инициативата на запасното войнство. Вече е направен проект който ще бъде обсъден от обществеността в града и след това ще бъде внесен в общината за да се завършат всички необходими процедури. Главният архитект изрази своята подкрепа за по-бързото построяване и обеща личното си участие за това.

Велийца е най-високият връх (1712 метра, макар различни източници да сочат между 1711 и 1715 метра) във Велийшко-Виденишкия родопски дял на Западните Родопи и всъщност даващ част от името на този дял. Издига се в северозападната част на главното било. Велийца е важен орографски и хидрографски възел, разположен на 35 километра от Велинград и на 10 километра от Аврамово. 

До 1912 г. на това място е съществувал граничен пункт между България и Турция. Останките от него все още могат да се забележат и днес. Има и паметник на българските войници от 27-и пехотен Чепински полк и от 39-и пехотен полк, загинали в първия ден на Балканската война, който се намира на върха.

На 5 октомври 1912 година там с първите изстрели на пушки и артилерия е дадено началото на Балканската война и падат първите жертви от двете страни. 27-ми пехотен Чепински полк и 39-ти Пехотен полк водят тежки боеве за освобождението на „Майка България”. В боевете за връх Велийца и вис. Чисто тепе падат със смъртта на храбрите 42-ма войни. Всички загинали са погребани на връх Велийца.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?