Следвайте ни

Издигат паметник на художника Никола Манев в Пазарджик

viber icon

Паметник на големия художник Никола Манев скоро ще бъде издигнат в Пазарджик - градът, който творецът до последния си дъх обичаше като родно място. Мемориалът ще бъде в центъра, на ул. "Втори януари". Скулптурата ще бъде изпълнена от камък и метал, става ясно от подадено до Общинския съвет предложение от председателя адвокат Хари Харалампиев.

"Никола Манев приживе дари на общината 30 живописни платна. Родният му град не го е забравил. Паметникът е изработен от скулптура проф. Георги Чапкънов и е следвало да бъде поставен в  Чирпан. Но Александър Манев – син на художника, желае да дари паметника на нашия град", пише в мотивите си адвокат Харалампиев.

Припомняме, че дарените от твореца картини са подредени в постоянна експозиция в сградата на Драматично-кукления театър. Тя бе открита през 2017 година.

Никола Манев е роден в Пазарджик, отрасъл в Чирпан, завършва художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва „живопис“ в класа на проф. Морис Брианшон. Тогава се установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна.
 
Манев има зад гърба си над 137 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.

Художникът си отиде от този свят на 26 август в Париж, където живееше в последните години от живота си. Урната с праха му бе положена до гробовете на неговите близки в Чирпан.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?