Следвайте ни

Издадоха книга със спомени на участник в Априлското въстание

viber icon

Излязоха от печат спомените на Мильо Тодоров Балтов "Животоописанието ми", съобщават от Историческия музей в Панагюрище.
М. Балтов е роден е в гр. Стрелча. Развива търговска дейност, един от ръководителите на Априлското въстание в Стрелча. Бил е учител. Занимава се с просветни, търговски и административни дела. Кмет на Стрелча в периода 1894 - 1897 г. Умира на 14 февруари 1909 г.
"Животоописанието ми" е ценен източник за осветляването на редица събития от втората половина на XIX в. Част от спомените са публикувани през 1976 г. Спомените на М. Балтов се съхраняват в Исторически музей-Панагюрище. Записани са на 43 листа в бележник. "Животоописанието ми" обхваща периода от м. май 1852 г. до м. февруари 1883 г. Мильо Балтов накратко и конкретно описва съществени моменти от живота си - семейството си, своето образование, любовта си към Дона Чиширанова, времето на подготовката, хода и погрома на Априлското въстание и др. В този ценен източник на спомени откриваме отговора на въпроса за освобождението на копривщенските революционери, за изясняването на въпроса за четата от Стрелча, изясняват се редица събития от историята на родния край, в който Мильо Балтови има съществено участие.

Книгата е съвместна продукция на Исторически музей-Панагюрище и Исторически музей-Стрелча. Излиза благодарение на спомоществувателството на един млад родолюбец, трето поколение граждански пилот - Рашко Тодоров Белчов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай