32
Следвайте ни

Изборен куриоз: Сгрешили протокол с 22-ма души по списък и 15 гласували

viber icon

 Само с 22-ма души по списък и с едва 15 гласували е единственият непоправимо сгрешен протокол в Пазарджишко, научи "Марица". Наложило се документът да бъде писан повторно, на нова бланка. Това е направено още в изборната нощ.

 

Гафа допуснали членове на една от ковид секциите в областния град. Когато протоколът попаднал в ръцете на хора от Районната избирателна комисия, те побеснели, защото, по думите им, бил "тотално оплескан". А гневът им бил и заради това, че при шепа хора по списък и още по-малко упражнили правото си на глас е недопустимо да има чак толкова фрапантни грешки. Но и защото в секцията били наети уж опитни хора, многократно участвали в избори и тази година, и по-рано.

Така или иначе, това се случило, затова се наложило РИК да излезе със специално решение, гласящо, че "има сгрешен формуляр на протокол и е наложително замяната с нов формуляр на СИК".

Сбърканият протокол действително е пълен с поправки и ​не​ясен на места. Една от грешките е при описването на бюлетините извън избирателната кутия, като в тази графа първо са отразени ​3 недействителни, после е поправено на 0, но словом са останали "три нула". Коригирано е и числото на намерените в кутията бюлетини, както и в таблицата, където се отразява по колко гласа имат отделните партии. Не липсват и грешки, зачертавания и поправки при отразяването на преференциалния вот.

Като цяло обаче този път от РИК след изборната нощ отчетоха, че секционните комисии са се справили бързо, прецизно и са разбрали как трябва да подготвят книжата си. Въпреки че за първи път се провеждат два избора в един ден, работата с обработването на протоколите е приключила около 9 сутринта в понеделник, а протоколите на РИК са приети без забележки в ЦИК, с какъвто резултат не навсякъде могат да се похвалят.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

ГЕНЧЕ, ТИ ОТ ОПИТ ЛИ ЗНАЕШ, ЧЕ НЕ Е ЛЕСНО ДА СИ ПРОСТ

ГЕНЧЕ, ТИ ОТ ОПИТ ЛИ ЗНАЕШ, ЧЕ НЕ Е ЛЕСНО ДА СИ ПРОСТ

18.11.2021 | 16:30

И КАКВО СИ МИСЛИШ, КАТО ПИШЕШ - ЧЛЕН?

Отговори
3 0
Гена

Гена

18.11.2021 | 16:12

Не е лесно да си т.. член на комисия!

Отговори
4 0
АЗ ЛИ САМО ВЯРВАМ, ЧЕ ДОСЕГА Е ИМАЛО ИСТИНСКИ ИЗБОРИ

АЗ ЛИ САМО ВЯРВАМ, ЧЕ ДОСЕГА Е ИМАЛО ИСТИНСКИ ИЗБОРИ

18.11.2021 | 16:06

ИМА ЛИ И ДРУГИ?

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?