Следвайте ни

Изборът за бъдещите осмокласници: Близо 100 паралелки чакат гимназисти наесен

viber icon

Близо 100 са паралелките в средни училища, където ще се осъществява прием на средношколци след 8. клас в Пазарджишко. Това става ясно от заповед на Валентина Кайтазова, началник на Регионалното управление по образованието, в която е уточнено, че 95 от паралелките са с редовно обучение и 4 са със задочно, 57 от тях са професионални, 35 - профилирани.

В Пазарджик най-много ще са профилираните паралелки в Езиковата гимназия – 4 за обучение по немски с английски език, две – за английски с немски език и една – за френски с английски език. Три паралелки разкриват в Математическата гимназия – с профили съответно математически, софтуерни и хардуерни науки и природни науки. Две профилирани паралелки ще има и в гимназия „Иван С. Аксаков“ – с хуманитарни науки и природни науки. Единственото в града ни средно училище, залагащо на обучение по изкуства – „Георги Брегов“, отново очаква средношколци за класовете по музика и изобразително изкуство. Други две от големите училища – „Георги Бенковски“ и „Д-р Петър Берон“, залагат на обучение по предприемачество.

Математическата гимназия отново ще има и прием в 5. клас, в две паралелки по 26 деца.

Прием на бъдещи осмокласници в профилирани паралелки са обявили и средни учебни заведения в част от по-малките общини: Панагюрище, Пещера, Ракитово, Септември, Сърница, Нова махала, а най-много са в община Велинград. Освен в общинския град там през следващата година гимназиален етап на обучение ще има в Драгиново, Кръстава, Пашови и Света Петка.

Допълнителен държавен план-прием на ученици след 10. клас (или след завършване на обединено училище) пък ще има в две паралелки. В Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии в Пещера са обявили прием за бъдещи машинни монтьори и моделиери-технолози на обувки и кожени изделия (по 13 деца). В СУ „Христо Смирненски“ в Света Петка пък разкриват паралелка от 11.клас с хуманитарни науки.

Най-богат е изборът измежду професионалните паралелки. Такива ще бъдат разкрити във всички общини в региона. Средните училища са се постарали и в разнообразие от предлагани специалности и професии – счетоводство, икономика, мениджмънт, строителство, специалисти за горското стопанство и дървообработващата промишленост, за туризма, програмисти, фризьори, готвачи, строители и др.

Всички заповеди, свързани с приема на ученици за следващата учебна година, както и сроковете за кандидатстване, са достъпни на сайта на Регионалното управление по образованието.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?