Следвайте ни

Иван Симеонов стана на 90 години! 

viber icon

90 години житейски път отбелязва днес моторът  на работническия спорт в Пазарджик Иван Симеонов. Той е живял 15 години в Царство България, 45 в ерата на социализма и вече 30 в демократичното българско общество. 

Действащият и към днешна дата председател на Общинския работнически спортен клуб в града е роден на 5-ти август, 1930 г. в пловдивското село Драгомир. 

23 години по-късно животът го отвежда в Пазарджик, след като получава назначение за инструктор в Околийския комитет за физкултура и спорт.

От тогава до днес е отдаден изцяло на туристическа и спортна дейност.

Като профсъюзен деец с направление „Спорт” в Пазарджик Иван Симеонов има големите заслуги за построяването на първия закрит плувен басейн, спортна зала „Дружба” и неговата най-голяма гордост – някогашният работнически спортен комплекс „Сотир Сотиров – Сотката”, по-известен сред пазарджиклии като Зона на здравето.

Откриване на работнически спортни игри през 2006 г.

През 1997 г. по инициатива на Иван Симеонов се възраждат общинските работнически спортни игри, които за кратко време стават най-масовите в новата история на България. Пак той подема и кампания за набиране на средства за изграждане на бюст-паметник на големият наш революционер Христо Ботев, какъвто до този момента в Пазарджик няма.     

Иван Симеонов има един син – Николай и един внук – Александър. Негова спътница в живота и до днес е съпругата му Цветанка.

Съпругата Цветанка Симеонова

Юбилярът е почетен гражданин на Пазарджик и заслужил деятел на спорта.  

 „Благодаря на съпругата ми Цеца, че вече толкова много години е неотлъчно до мен и ме обгрижва като малко дете. Благодаря за отношението и обичта и на другите ми близки хора – синът Николай и внук ми Сашко”, каза Иван Симеонов.     

„На днешният специален за мен ден си желая само едно – здраве. Мечтата ми от тук насетне може да бъде само една – да видя Пазарджик и България от камбанарията на 100-те лазарника”, сподели с усмивка рожденикът. 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?