Следвайте ни

ІV революционен отново вдигна Априлско въстание

Панагюрище отдаде почит на въстаниците герои

viber icon

Панагюрище за пореден път бе център на честванията за годишнината от Априлското въстание. Тази година се навършват 142 години от началото на величавото събитие, изпълващо и до днес сърцата ни с гордост и преклонение пред подвига на поборниците.

На 1 май жители и гости на Панагюрище отдадоха почит и демонстрираха своята признателност към героите от Април, дали своя живот пред олтара на свободата и платили с пролятата си кръв за по-добрата съдба на възраждаща се България.

Тържествата в Панагюрище започнаха още на 30 март вечерта, когато на бунтовния площад "20 април" се състоя традиционният концерт под наслов "С България в сърцето". Участваха едни от най-големите звезди на българската популярна музика: Сборна формация „Тоника Домини“, Маргарита Хранова и Васил Найденов. Те изпълниха най-популярните си хитове и бяха многократно и продължително аплодирани.

На 1 май официалната програма на тържествата започна с празнично шествие и ритуално пренасяне на светините от Април 1876-та от Историческия музей до площад "20 април", където бе извършен ритуалът по издигането на националното знаме. В града пристигнаха хора от цялата страна, за да се потопят в празничната атмосфера.

Регионалните клубове от цяла България на Национално дружество "Традиция" представиха в подножието на Маньово бърдо историческия спектакъл-възстановка "Мъжество и саможертва". Той е дело на Национално дружество "Традиция" и се представя всяка година в Панагюрище по повод годишнините от Априлската епопея. В нея всяка година броят на участниците нараства, като се включват и най-малките членове на поколенията родолюбци.

Участниците във възстановката пресъздадоха разтърсващите събития от края на турското робство и зверските кланета, обявяването на Априлското въстание в Панагюрище, героичните боеве и възторжените мигове на победата и ликуването от жадуваната свобода за народа ни.

Кулминацията на празненствата бе в 20.30 часа с тържествена заря-проверка на площад "20-и април". Специален гост в най-тържествената част от програмата бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която прие строя на строените войнски части.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?