Историк от „Брегов“ плаща от джоба си за паметен знак на колега

Новини от Пазарджик и региона

Името на Иван Керезов да носи кабинетът по история и цивилизация в СУ „Георги Брегов“, като в памет на наскоро починалия учител да бъде поставен и паметен знак – табела, предлага неговият възпитаник и също преподавател по история Илия Михайлов. Идеята си той сподели в социалните мрежи и тя срещна силна подкрепа. В знак на почит към своя колега и любим учител Михайлов е готов да плати със свои пари за проекта. Предстои той да бъде предложен на училищното ръководство и е много вероятно да бъде одобрен.
„Уважаеми приятели, споделям с Вас една своя идея, която възникна спонтанно у мен, след като научих за смъртта на моя учител и колега Иван Керезов. Морално основание за нея ми дават също позицията ми на председател на МО „Обществени науки и гражданско образование“ при СУ "Георги Брегов" гр. Пазарджик, подкрепата на колегите ми от обединението, с които говорих, както и на г-жа Керезова. Надявам се, че УР ще ме подкрепи! Предложението си ще внеса официално на педагогическия съвет в сряда (08.02.17 г.). А то е следното: кабинет N 306, в който г-н Керезов работи над 35 г., да бъде преименуван в негова чест на „Кабинет по История и и цивилизация „ИВАН КЕРЕЗОВ“. Символично е, но той го заслужава! Проектът за табелката с надписа ще изработя сам и ще я заплатя с лични средства!“, написа Михайлов.
Иван Керезов си отиде внезапно от този свят в края на януари. Той е отдал 30 години от живота си на учителската професия и на СУ „Георги Брегов“. Лошата новина предизвика лавина от съболезнователни коментари. Особено силни и докосващи бяха тези на негови възпитаници.
„Безсилни сме пред смъртта. Времето е най-големият ни враг. Някой бе казал, че то произнася присъди, че винаги бърза да ни отведе там, горе, изпълнявайки старателно тая своя работа. Отнема ни любимите хора и не го интересува дали ни боли. Като че ли то няма сърце! А когато любимите напуснат нашия свят, настъпва мълчание, което казва много...“, написа Спас Крайнин.
Михайлов също изля мъката си в невероятно силен текст за любимия учител: „Той беше моят пръв учител по история. Истински свещенослужител в храма на Клио и съвременен будител, който години наред палеше пламъчето на интереса към нейната/ наша наука у поколения деца. Едно от тях бях и аз. И ако днес това пламъче в мен все още устоява упорито на бурите на Безумието, които брулят бреговете на острова на Българското образование, то заслугата е и негова – на г-н Иван Керезов. Този човек имаше смелостта да бъде новатор в класната стая още преди Горбачов да даде старт на Перестройката в СССР. Беше открил някак си верния път към детските сърца и го използваше най-рационално, за да ги учи на история и да ги възпитава. И всичко това се случваше там – в митичния кабинет 306 на СУ "Георги Брегов" гр. Пазарджик, където той работи над 30 г., три десетилетия вярна служба в името на каузата „Брегов“, един истински бреговец до мозъка на костите си! Всичко това го превърна в емблема на нашето училище, в негов символ, негова запазена марка. Имах щастието да бъда негов ученик, а години по-късно и отговорността да поема щафетата от него и да стана негов колега. За тези неща си мисля днес, когато отново чукам на небесните врати, за тях и за неговата харизматична усмивка, живите му изразителни очи и за топлия му глас…“. / "Пазарджишка Марица"

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?