Следвайте ни

Историчка разказва за Родовия дух Доспевски и Пазарджик

viber icon

Пазарджиклийката по произход и душа Зорница Баракова ще представи тази вечер първата си книга. Тя е посветена на родния град и разказва малко известни факти от неговото минало. Заглавието говори красноречиво какво може да научи читателят от изданието – „Родовият дух Доспевски в историята на Бялото братство“. 

Срещата с местната аудитория ще бъде днес от 17,30 часа в галерия „Георги Машев“. Представянето е поверено на историчката Пенка Николова, дългогодишен музеен експерт, ще бъде на фона на изпълнения от дуо цигулка и виола – Мирослава Димитрова и Бояна Андреева, и мецосопран Анита Дафинска.

Събитието ще се проведе в епидимична обстановка при спазване на предписанията на закона относно провежднето на културни събития на открито, противоепидемичните мерки и социална дистанция.

Творбата първоначално се появява като изследване, представено за първи път  през есента на 2018 година на Четвъртата национална научна конференция „Петър Дънов, Учителя, в културното пространство на България“. Идеята на авторката е да бъдат реабилитирани сестрите Доспевски, Мария (1889 – 1972) и Дарлинг (Йорданка) (1893 – 1959), внучки на възрожденския художник Станислав Доспевски (1823 – 1878), да бъде преоткрит и признат приносът им в културния и обществен живот на Пазарджик.

Авторката Зорница Баракова е историк, родена е в Пазарджик. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – магистърска степен по история и  Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград  - магистърска степен по право.
Дълги години е преподавател по история и цивилизация и философия в гимназиален курс в родния си град, радио журналист и водещ,  синдикалист, за кратко и юрисконсулт. В момента е секретар на Народно читалище „Пробуда“ -  Пазарджик и ръководител на Творчески детски клуб „Дъга“ с кръжоци по изобразително изкуство и художествено слово за деца от ромската етническа общност. В различни публикации сме отразявали успехите на нейните възпитаници.

Книгата на Зорница Баракова е подкрепена морално и материално от дарители - колеги от читалищната гилдия в Пазарджик,  приятели, съпричастни на каузата от родния ѝ град Пазарджик, от чужбина, от Пловдив, Варна, Русе, Благоевград, София, Бургас.

Изданието се разпространява безплатно, предоставени са екземпляри за библиотеки, читалища, културни институции, архиви.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?