Исторически музей - Стрелча показа тайната на бътовската шарена сол

Културното ведомство бе домакин на демострация с концерт с млади фолклорни таланти

Атрактивна демонстрация на приготвяне на една от най-популярните подправки в българската кухня - шарената сол по бътовски, се проведе преди дни в Историческия музей в Стрелча. Мероприятието бе организирано от музея, НЧ “Н. Й. Вапцаров-1927”- с. Бъта и самодейците към фолклорен ансамбъл “Батава”, съобщиха от културното ведомство.

Бътовци си имат своя тайна при приготвянето на шарената сол- тя се приготвя с много любов. 
 
"Шарената сол  е ритуална храна-с хляб и шарена сол посрещат новородените бебета или снахите в новия им дом, с хляб и шарена сол изпращат починалите по последния им път. Шарената сол е една от визитките на България по целия свят. Ароматната подравка е мил спомен от детството на всички, които са похапвали циганска баница, докато са играли при баба и дядо на село. В с. Бъта всяка домакиня отглежда в двора си задължителните съставки и държи сама да си приготви подправката по своя рецепта-  добре изсушена чубрица, сминдух, сладкък или лют пипер, препечени тиквени семки или нахут,  царевица, сол. В зависимост от предпочитанията на домакините, тя може да е по-сладка или люта. Приготвя се сравнително лесно. Първо се счукват всички съставки в "кутел" или "чутура", след което сместа се пресява няколко пъти през сито"- разказа пред многобройната публика Мария Кършева- секретар на читалището в с. Бъта.
 
Програмата продължи с изпълненията на Емануела Симон Етова и прекрасните деца от фолклорна група "Батава". Всички гости на събитието имаха възможност да опитат ароматната бътовска шарена сол с домашно приготвени пити.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?