Следвайте ни

Искат отстраняване на още един кмет заради бизнеса му

viber icon

Сигнал с искане за отстраняване от поста е подаден в Общинската избирателна комисия в Белово срещу кмета на село Аканджиево Васил Шуманов. Случаят е сходен с тези в Стрелча и Благоевград - местният управник имал бизнес, от който не се е оттеглил в предвидените по закон срокове. 

 --------

Вносители на сигнала са Валери Шуманов и Спиридон Вучев, жители на Аканджиево. В текста се твърди, че кметът е бил едноличен собственик на капитала в дружеството „Тони-Стройинженеринг“. Прехвърлил е дяловете си на 21 ноември миналата година, но не е уведомил в срок Общинския съвет и Общинската избирателна комисия, което било предпоставка за предсрочно прекратяване на правомощията.

Освен това бил собственик на ЕТ „Прима-Васил Шуманов“, което няма търговска дейност, но и не е заличено, нито прехвърлено, не са уведомени Общинският съвет и Общинската избирателна комисия, а това е още едно основание за искане на отстраняване.

Приложени са и извлечения на справки за двете фирми от Търговския регистър. Иска се Общинската избирателна комисия Белово да извърши проверка по изложените обстоятелства и в случай че се установят нарушения, да бъде предприета процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на село Аканджиево.

Общинската избирателна комисия е заседавала веднъж по казуса, но решение все още не е взето. От направените справки казаното в сигнала се потвърждава. Комисията счита, че са налице условията за предсрочно прекратяване на правомощията, но преди тя да бъде изпълнена, трябва да се изискат от Общинския съвет сведения дали и кога Васил Шуманов е уведомил за предприети от него действия за прекратяване на търговската му дейност, както и от Агенцията по вписванията за актуалното състояние на двете фирми. На самия кмет пък е даден тридневен срок от уведомяването му да представи в ОИК Белово възражения, както и да представи доказателства. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?