Следвайте ни

Искат оставката на областния председател на ГЕРБ

Найден Шопов: Нека ми държат сметка хора, които са работили за партията, а не срещу нея, в последните 11-12 години

viber icon

Оставката на областния координатор на ГЕРБ Найден Шопов се иска в отворено писмо до медиите и до централата на партията. То е изпратено от името на учредители, а мотивът са резултатите от местните избори.

„Като създатели и учредители на ПП ГЕРБ в Пазарджик преди повече от 12 години, се обръщаме към Вас за да споделим болката си и огорчението от поредния провал на ръководената от г-н Найден Шопов областна структура на партията.

В Пазарджик сме трети на вота за кмет, който резултат намираме за позорен! 

По-слабо ГЕРБ тук не се е представяла от създаването си до момента – цели 4 избора за кмет на общината.

От 12 общини ние имаме наши кметове само в Брацигово, Велинград, Панагюрище и Лесичово. В Септември коалицията беше от 4 партии. Загубихме Пещера, а в Белово сме дори трети. Въобще не отваряме дума за представянето в Батак, Ракитово, Стрелча… В половината села от Пазарджишка община управляваща партия като ГЕРБ нямаше кандидат-кметове. 

Очевидно е, че областната структура не работи добре, което е видно и от крайните резултати, които са най-реалният измерител. Смятаме, че липсва и обединителната фигура начело на партията в Пазарджик. 

Найден Шопов не е скандален или морално укорим човек, но явно не става за отговорния ръководен пост, който заема от вече много години. 

Стара максима е, че когато един отбор губи постоянно -  водачът му задължително се сменя.

Очакваме промяна, която явно трябва да се направи „отгоре”. 

Видно е, че ръководството на местната областна структура не смята и този път да поеме своята отговорност/вина за крайният резултат, подавайки оставката си“.

Това гласи текстът на писмото без редакторска намеса.

То е подписано от „Георги Йорданов(бивш оргсекретар на ПП ГЕРБ в Пазарджик), Йордан Ташев, Димитър Александров и др. загрижени за състоянието на ГЕРБ в Пазарджик“. Прави впечатление обаче, че не са посочени контакти, а имейлът е изпратен от електронната поща на транспортна фирма в Пазарджик. Наша проверка не откри връзка между дружеството и авторите. Освен това текстът е разпространен в деня преди националната среща на ГЕРБ, свикана от Бойко Борисов именно с цел обсъждане и анализиране на резултатите от местните избори.

Потърсихме за коментар атакувания Найден Шопов, с когото разговаряхме, докато пътуваше към София за срещата.

„С г-н Георги Йорданов и г-н Йордан Ташев не съм работил досега, не съм ги виждал по щабовете или по изборни мероприятия на партията, каза регионалният лидер на ГЕРБ. И това е така, тъй като през 2007 година Ташев и през 2008 година Йорданов са били изключени от партията. Тяхното поведение в онзи момент е било достатъчен аргумент, явно. Доколкото си спомнам, за изключването им са били действия, породени от лични амбиции, продиктувани от користни цели и несъобразяване с мнението на членове и ръководството на партията. Към днешна дата, понеже не са членове, може би тези причини не са актуални, но пък явно има лични амбиции – и аз не мога да си обясня какви. Може би – банкетна революция, може би на маса са решили да се изкажат по теми, които не ги засягат. Третият човек не го познавам, дори не фигурира никъде в учредителните книжа на ГЕРБ. Предполагам, че е някой, който се срамува да излезе с името си“.

Найден Шопов е категоричен, че упреците към него са безпочвени. Посочва, че през 2007 година, когато ГЕРБ за първи път се явява на местни избори, в Пазарджик има петима представители в Общинския съвет в града и двама общински кметове. През 2011-та, когато двамата известни автори на писмото вече не са в редиците на партията, тя вече има осем съветници и трима общински кметове в региона. Шопов припомня, че е поел ръководството на областната структура от 2015-та, когато пък са следващите местни избори, а равносметката от тях е 8 съветници и шестима общински кметове. Тазгодишният вот завършва с 9 съветници в регионалния град и петима кметове, като загубата е само в Пещера, и то с малко разлика в гласовете с тези на победителя, посочва още Шопов. При това ГЕРБ печели девет места в ситипарламента самостоятелно, докато другите играчи с високи резултати – „Новото време“ и „БСП за България“ са коалиции. Координаторът допълва, че откакто ръководи местната структура, навсякъде партията бележи ръст. Включително и в броя на депутатите, които сега са четирима от Пазарджишка област.

„Не смятам, че има някаква драма в резултатите и повод за критики, още повече, че са от хора, които отдавна не са част от ГЕРБ и най-малко те могат да дават оценка на работата ни. А пък и нека кажат те самите с какво са помогнали. Защото имам информация, че са били в опозиция и са помагали на нашите опоненти“.

На въпроса установено ли е дали наистина те са изпратили писмото, Шопов отбелязва, че „не сме разузнавателна агенция“. Признава, че не знае кой го е изпратил. 

„Не смятам да им се обаждам и да разговарям с тях, каза той. Няма и защо – щом отдолу са техните имена... Ако пък не са те, е още по-срамно това, което е написано“.

Местният лидер на партията обясни още, че Изпълнителната комисия има достатъчно обективен поглед върху случващото се по места, както и в областта. Ако все пак изпратеното и дотам писмо им повлияе, Шопов смята да се съобрази с решението им, каквото и да е то.

Това не е първият опит за атака срещу областното и общинското ръководство на партията, разказа още Шопов. Опитите вървят от около година, по думите му. 

„Смятам, че нямам причини да подавам оставка, нито да се срамувам от работта си като координатор“, заяви в заключение Найден Шопов. 

***Снимка - архив на "Марица"

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?