32

Иновативно: Пазарджик инвестира в батерии за съхранение на ток

Батерии за съхранение на електроенергия ще бъдат осигурени към планирания от Община Пазарджик фотоволтаичен парк в промишлената зона на града. Това е една от амбициозните идеи на местната власт, чиято реализация предстои в най-близко време. Това реши градският парламент след предложението на съветника Евгени Абаджиев.

"Имам информация, че държавата ще инвестира именно в проекти за съхраняване на енергия в батерии и преди да си направим нашия соларен парк, ако не включим изграждането на батерии, може би няма да можем да кандидатстваме за финансиране" - обясни Абаджиев.

Идеята му беше приета добре, още повече че акумулираната като запаси електроенергия би могла да послужи в периоди, когато слънцегреенето е по-слабо и фотоволтаиците произвеждат по-малко киловати - например нощем или в мрачни зимни дни. Тогава може да се ползват натрупаните в батериите резерви.

Към плановете си за следващите години местните народни избраници допълниха и идеи за преминаване към геотермални мощности за климатизация, където е възможно, както и на водородни енергоизточници. Това е и в синхрон с новите тенденции, заявени от финансовия министър Асен Василев.

Във Велинград и Стрелча вече има спечелени проекти за геотермално отопление с финансиране от Норвежката програма.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата