32

Именуват улица и площад на Величко Минеков по инициатива на пазарджишките художници

Улица в Пазарджик и площадът в Мало Конаре ще носят името на големия български творец проф. Величко Минеков. Това стана ясно на откритата вчера традиционна изложба на местното представителство на СБХ в Пазарджик, с което творческата общност отбеляза 18 октомври - ден на Свети Лука, покровител на художниците. 

"Вие имате една велика мисия - да лекувате чрез вашите произведения. Живеем във времена, в които има все повече нужда от култура, изкуство, добри примери, каза областният управител Трендафил Величков при откриването на експозицията.

Той поздрави представителството на СБХ Пазарджик за подетата инициатива улица в Пазарджик и площадът в село Мало Конаре да бъдат именувани на големия български скулптор проф. Величко Минеков.

Творецът е роден в Мало Конаре на 13 октомври 1928 година, а животът му до последно остава емоционално обвързан с родното село и с Пазарджик. Това разказа преди дни неговият син - проф. Велислав Минеков, който гостува в града по повод на няколко културни инициативи и имаше честта пръв да види изложбата, подредена в памет на бележития си баща в Художествената галерия "Станислав Доспевски".

Пазарджишката галерия притежава най-богатата колекция от  творби на проф. Величко Минеков, придобити в периода от 1976 до 2019 година. Тя включва 157 рисунки, литографии и 76 скулптури. От тях 19 монументални творби формират експозиция на открито в централна градска част и са емблематични за град Пазарджик.

През годините галерията е организирала няколко големи чествания на проф. Величко Минеков - 1979 г., 1998 г., 2008 г. и 2019 г. по повод 90 годишнината на скулптора. От тази изложба е и последната дарена от автора творба, обогатила колекцията - „Портрет на Анна Машева”. Анна Машева е учителката на проф. Величко Минеков по рисуване в Мъжката гимназия в Пазарджик и сестра на известния художник Георги Машев. От нея той получава първи поощрения в областта на  изобразителното изкуство. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?